Anpassad sökning

fredag, maj 15, 2009

1994 Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Auslese

Ett av de trevligare inslagen på Sb är de oregelbundet åter-kommande färdiglagrade Rieslingar med överkomligt pris man släpper. Den här gången är det Janake Wine Group AB som levererat 984 flaskor av denna 1994 auslese från Meulenhof för endast strax över en hundring. Meulenhof är en av Moseldalens äldsta egendomar och det finns dokument som visar att det producerades vin här redan 1337. Jag hade tänkt köpa några flaskor men Sb i Nacka som jag besökte av ren slöhet hade kvoterat vinet till en flaska per person.

Vi dricker det alkoholsvaga vinet till nudelsallad med bitar av fläskkarré som vi doppar i en enkel tempuraliknande smet, rullar i sesamfrö och friterar. Salladen gjorde vi på koreanska sötpotatisglasnudlar och den innehåller förutom nudlar bland annat sockerärtor, böngroddar och massor med koriander och mynta. Dressingen på lime och risvinäger kryddat med chili, vitlök, ingefära, socker och en skvätt sesamolja är rejält het och det är här det ganska söta vinet kommer in i bilden och dämpar hettan. Det fungerar perfekt och vi tycker alla tre att vinet är smått magnifikt men är något besvikna på doften som i vår flaska är ganska sluten. Tvärtemot vad andra rapporter talat om.

Vi hittar dock petroleum och mineral samt fruktighet från päron, honungsmelon och persikor. I munnen får vi ett ganska sött men inte kladdigt vin med god syra. Smaken är mycket fruktig med persikor, grape och mineral.

PS. Finare Vinare har provat.

Inga kommentarer: