Anpassad sökning

söndag, maj 24, 2009

1995 Karl Erbes Ürziger Würzgarten Riesling Auslese**

Vi jobbar vidare med nudelsalladen som jag skrev om i samband med att vi drack 1994 Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Auslese och lägger till lite smaker som vi tyckte saknades. I och med detta känns salladen mer komplett och receptet så pass färdigt att det nu kan publiceras. Den heta dressingen baserad på lime och risvinäger gör att det är perfekt mat till halvsöta viner med hög syra.

I dag dricker vi den andra av de två något åldrade rieslingar som Sb släppte 2 maj. Familjeföretaget Weingut Karl Erbes som drivs sedan 2003 under ledning av Stefan Erbes, förfogar över sammanlagt 5 hektar vingårdsmark i Ürziger Würzgarten och Erdener Treppchen och den enda druva som kommer i fråga är Riesling. Karl Erbes druvor växer på upp till 80-åriga rotäkta stockar i de branta vingårdarna.

Vinet har fått goda omdömen i Sverige men det har talats en del om att 1995 Karl Erbes Ürziger Würzgarten Riesling Auslese** bör ligga på rygg ett tag till. Vi har dock inte tålamod att vänta utan ger istället vinet ordentligt med luft innan det är dags att sätta sig till bords.

Vinet har en stor och härlig rieslingdoft med petroleum, mineraler, aprikos, vax och smör. Smaken är nästintill sagolik med päron, aprikos, ananas och mineral. Syran är rund men hög och sötman hög men allt är i bra balans. Strålande! På klassiskt moselvis har vinet låg alkoholhalt på 7% vilket gör att man kan dricka mycket utan att bli slirig.

PS. Finare Vinare har provat.

Nudelsallad med friterat fläsk och het dressing

5 pers


Friterat fläsk

400 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
0,5 dl vetemjöl

Skär fläsket i tärningar 2x2 cm stora. Salta köttet med en halv tsk salt samt lite vitpeppar, låt stå i rumstemperatur i en halvtimme. Vispa under tiden ägget fluffigt och rör ner vetemjöl samt och en halv tsk salt till en jämn smet. Blanda fläsket med äggsmeten. Vänd köttbitarna i sesamfrö. Fritera i omgångar i olja 180ºC i ca 5-10 minuter.


Sallad

400 g äggnudlar
1 röd paprika
200 g shiitakesvamp
150 g böngroddar
50 g salladslök, skuren i bitar
70 g babyspenat
1 knippe sparris
200 g burkpersika, klyftad
1 dl mynta, hackad
1 dl koriander, hackad
3 chili, finskuren utan kärnor och mellanväggar

Dela paprikan. Rosta den på hög övervärme i ugn tills den blir svart. Lägg i plastpåse några minuter och drag därefter av det svarta skinnet. Strimla paprikahalvorna. Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Pensla med olja och grilla på grilljärn. Skär i ca 3 cm breda bitar. Koka äggnudlarna och låt dem rinna av. Stek svampen i olja. Blanda allt (eller servera separat). Lägg fläskbitarna på toppen av salladen. Servera med dressingen och med finskuren chili vid sidan av.


Dressing

1 chilifrukt, finskuren med kärnor och mellanväggar
3 cm ingefära, riven
1-2 klyftor vitlök, hackad
2 lime, pressade
3 msk risvinger (lika mycket som limejosen)
1 msk sesamolja
1 tsk fisksås
2 tsk strösocker

Blanda allt och låt stå i någon timme innan servering.


Inga kommentarer: