Anpassad sökning

lördag, maj 16, 2009

2001 Château Vignelaure Coteaux d'Aix-en-Provence

2001 Château Vignelaure Coteaux d'Aix-en-Provence

I kväll blir det rödtjut från ett av de mest kända slotten i Provence. Till det äter vi hämtpizza med parmaskinka, soltorkade tomater, gröna oliver och ruccola. Kanske inte den mest uppenbara kombinationen men pizzorna är goda och detsamma gäller vinet så varför inte?

Sedan 2008 ägs Château Vignelaure eller ”den heliga källans vingård” av det svensk-danska paret Bengt Sundström och hans fru Mette Rode Sundström. Det var dock irländarna Catherine och David O’Brian som gjorde egendomen internationellt känd när de drev verksamheten 1995 fram till den såldes till paret Sundström.

Vinet är en blend bestående av Cabernet Sauvignon, Syrah och Grenache – hur stora de respektive andelarna är har jag dock inte kunnat luska fram.

Doften domineras av svarta vinbär och körsbär men här finns också gräs, viol och grönpeppar. Efter lite luft tittar också mintiga eucalyptystoner fram.

Smaken har också gröna toner men främst kommer åter de svarta vinbären och körsbären, de senare också i form av sylt och i paj. Här finns en behaglig friskhet, mjuka tanniner och brända toner. Eftersmaken är skönt lång. Klarar säkert flera år till i källaren.

Ett mycket gott sydfranskt vin som tilltalar oss. Kostade när jag köpte det någonstans mellan 150 och 200 kronor.

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Låter som en bra timing för det här vinet...

Undrar hur den 2003 som finns i BS är. Någon som smakat?

Birk sa...

Har provat 03an och den är inte alls lika bra, säkert pga av varma året - hoppa över den är mitt tips./Birk

Anonym sa...

Låter som ett vin som var gott men jag har aldrig hört talas om det.
Kul med nya grejor och priset är ju ok./Höganäs