Årgång 2006 av Bodegas Noras prestigevin tyckte vi om när vi drack det förra våren men jag tycker faktiskt att 2007:an är ännu bättre. Åtminstone för direkt konsumtion.
Vi dricker Nora da Neve till laxburgare med gräddfilsdressing som båda smaksätts med vad som blivit över från helgens nudelsallad. Därmed blir det asiatisk touch på burgarna som blir jättesmarriga och som dessutom funkar bra ihop med vinet.
Nora da Neve doftar citrus i form av apelsin och lime och till det kommer päron samt nötter och mineral. Att vinet blivit ekfatslagrat känns tydligt.
I munnen är vinet friskt med aningen bittra och samtidigt feta toner. Smaken domineras av grape och mineral, tillsamman med en rejäl dos ek.
Laxburgare med asiatisk dressing
3 pers
250-300 g laxfile, utan skinn
saltat vatten att koka i
5 små vårlökar, endast den nedre vita delen, finhackade
½ dl koriander, finhackad
2 msk ströbröd
1 ägg ½ tsk salt
1 msk sesamfrö
1 tsk sesamolja
vitpeppar
1 msk smör
1 msk olja
Sjud fisken under lock i 8 minuter. Låt kallna. Häll bort vattnet och mosa fiskköttet med en gaffel blanda i övriga ingredienser till en smet. Platta ut till biffar och stek i smör och olja. Servera i bröd med sallad, tomat, böngroddar och dressingen
Dressing
2,5 dl gräddfil
½ dl finhackad mynta
zest från 1 lime
saft från ½ lime
5 små vårlökar hackade, ej den nedre vita delen
salt
peppar
socker
Blanda i skål och smaka av med salt, peppar och socker. Låt stå i kyl någon timme så att smakerna sätter sig.
Vi dricker Nora da Neve till laxburgare med gräddfilsdressing som båda smaksätts med vad som blivit över från helgens nudelsallad. Därmed blir det asiatisk touch på burgarna som blir jättesmarriga och som dessutom funkar bra ihop med vinet.
Nora da Neve doftar citrus i form av apelsin och lime och till det kommer päron samt nötter och mineral. Att vinet blivit ekfatslagrat känns tydligt.
I munnen är vinet friskt med aningen bittra och samtidigt feta toner. Smaken domineras av grape och mineral, tillsamman med en rejäl dos ek.
Laxburgare med asiatisk dressing
3 pers
250-300 g laxfile, utan skinn
saltat vatten att koka i
5 små vårlökar, endast den nedre vita delen, finhackade
½ dl koriander, finhackad
2 msk ströbröd
1 ägg ½ tsk salt
1 msk sesamfrö
1 tsk sesamolja
vitpeppar
1 msk smör
1 msk olja
Sjud fisken under lock i 8 minuter. Låt kallna. Häll bort vattnet och mosa fiskköttet med en gaffel blanda i övriga ingredienser till en smet. Platta ut till biffar och stek i smör och olja. Servera i bröd med sallad, tomat, böngroddar och dressingen
Dressing
2,5 dl gräddfil
½ dl finhackad mynta
zest från 1 lime
saft från ½ lime
5 små vårlökar hackade, ej den nedre vita delen
salt
peppar
socker
Blanda i skål och smaka av med salt, peppar och socker. Låt stå i kyl någon timme så att smakerna sätter sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar