Anpassad sökning

lördag, maj 09, 2009

2005 Nickel & Nickel Zinfandel Ponzo Vineyard

2005 Nickel & Nickel Zinfandel Ponzo Vineyard
100% Zinfandel från Ponzo Vineyard. Precis som det ska vara från Nickel & Nickel som endast gör så kallade ”single vineyard wines” och aldrig några druvblandningar. 2005 gjorde Nickel & Nickel två olika Zinfandels, båda med frukt från Russian River Valley.

Den femton hektar stora Ponzo Vineyard, varav Nickel & Nickel har cirka 3,5 kyls av morgondimma som drar in från Stilla havet och ganska blåsiga sommardagar. Zinfandel-rankorna är planterade omkring år 1920 i sandig lerjord.

Vinet har legat 14 månader på fransk ek, 36% nya och 64% använda fat. Vanilj från faten märks i både doft och smak men är helt i balans och känns aldrig påträngande. Det mest påtagliga i doften är jordgubbar och tillsammans med andra röda bär som körsbär dominerar dessa över de mörka eller svarta bären – svarta vinbär, björnbär och plommon. Vaniljen och alla bären samsas med lakrits och med luft hittar vi också lite paj.

Smaken domineras också av bär främst svarta vinbär och jordgubbar, något annat vore såklart udda med tanke på druvan men här finns också klassisk zin-pepprighet men bara lite och torkade plommon. Vinet har en hel del syra men här finns faktiskt också lite dammiga tanniner. 15% alkohol är helt integrerade, åtminstone så länge vinet håller några grader under rumstemperatur.

Det här är den bästa zin jag har druckit. Här finns både fokus och struktur, samtidigt med enkelhet lekfullhet och mjuk fruktighet. Nickel & Nickel har på bästa sätt tagit tillvara på druvans fördelar och i stort sett eliminerat dess problem. Eftersom 2005 Nickel & Nickel Zinfandel Ponzo Vineyard kostade nära 400 pistoler styck när det släpptes 30 flaskor på Sb och en Zinfandel för så mycket är det naturligtvis svår att kalla ”prisvärd.” Mest högklassig zin får man fortfarande i Seghesio Zinfandel Sonoma, speciellt i den aktuella årgången 2007. Kostar efter senaste prishöjningen 175 kr.

Vi dricker 2005 Nickel & Nickel Zinfandel Ponzo Vineyard till lammburgare med blåmögelost, nyfriterade strips och såklart den underbara champinjon-ketchupen som finns i receptlistan till höger. Tar några dagar att fixa till men håller länge.

Inga kommentarer: