Anpassad sökning

torsdag, maj 07, 2009

2006 Rowland Cellars Cabernet Sauvignon Ramspeck

2006 Rowland Cellars Cabernet Sauvignon Ramspeck

Napa Valley Cabernet-blend med 78% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 4% Malbec och 2% Petit Verdot. Huvuddelen av druvorna kommer från Atlas Peak AVA nordöst om staden Napa. Atlas Peak är speciellt eftersom den kylande dimman som drar in genom Napa Valley inte letar sig upp hit och området får dessutom mer sol. Detta kompenseras dock av den höga höjden, kyliga nätter och porös vulkanisk jord som kyls ned snabbt. Australiensaren Gerry Rowland har inte bara Ramspeck utan också Cenay i Napa och Rowland på Nya Zeeland.

Gerry Rowland har ett förflutet som vinmakare i Barossa Valley där han växte upp och där hans pappa odlade druvor men Gerry startade sitt eget vinhus 1991 efter att bland annat ha arbetat på välkända Stags Leap Winery.

Vinet doftar en hel del fat, svarta vinbär, svamp och trä. Smaken är ganska enkel med svarta vinbär, fat och… inte så mycket mer. Syran är inte helt i balans. Vinet smakar inte på minsta vis dåligt men kostar lite för mycket även om det är lågpris med tanke på varifrån det kommer.

Vi dricker Ramspec Cabernet Sauvignon till Steak Sandwich med shoesting fries, tunt skurna skivor av potatis (ca 3 x 3 mm) som friteras. Supersmarrigt!


Steak-sandwich

3 pers

3-6 skivor ox-eller kalvstek
3 skivor vitt bröd, gärna dinkel- eller surdegsbröd
smör
salladsblad, gärna romansallad
1 avocado, skivad
Karamelliserad lök (se recept i listan till höger)
Avokado och blåmögelostkräm (se nedan)
Champinjon-ketchup (se nedan)

Stek brödskivorna i smör tills de får fin färg. Lägg salladsblad på brödet och sedan; karamelliserad lök, stekskivor (lätt värmt eller rumstempererade), avokado och blåmögelostkräm, champinjon-ketchup och sist skivad avokado.


Avokado och blåmögelostkräm

2 avocados 200-250 g
50 g blåmögelost
1 msk citronsaft
Tabasco eller liknande
svartpeppar
salt

Mosa avokadoköttet med gaffel. Tillsätt rumstempererad ost och citronsaft. Smaka av med Tabasco, peppar och salt.

Recept skapat av Mary Sue Milliken och Susan Feniger för the California Avocado Commission.


Champinjon-ketchup

200 g + 1,5 kg champinjoner
300 + 60 ml rödvinsvinäger
100 g + 2 msk strösocker
75 g salt
120 ml rödvin
1 hackad schalottenlök
½ tsk mortlad muskotblomma
2 kryddnejlikor
1 msk Maizena

Skär 200 g champinjoner i kvartar. Koka 300 ml rödvinsvinäger och 100 g socker. Slå över champinjonerna och ställ i kyl 1 dygn så de blir picklade. Lägg 1,5 kg champinjoner i duk med salt och häng upp dem. Låt rinna av över natten. Pressa ut svampspadet. Koka upp 60 ml rödvinsvinäger och rödvin med schalottenlök, muskotblomma och kryddnejlika. Tillsätt svampspadet. Koka ner med 2/3. Sila. Blanda med spadet som svampen picklats i och 2 msk socker. Koka upp igen och red med Maizena (lite i taget) till ketchup-konsistens. Låt svalna och blanda i de picklade champinjonbitarna. Smaka av med peppar och eventuellt mer socker.

Det här receptet kommer ursprungligen från Heston Blumenthals BBC-serie ”In Search of Perfection” men jag har ändrat en del eftersom det uppenbarligen saknades vissa moment i tv-programmet.

Inga kommentarer: