Anpassad sökning

lördag, november 24, 2007

2005 Dry Creek Vineyard Chardonnay Russian River Valley

Chardonnay från Russian River Valley i norra Kalifornien, känd för att med hjälp av den från Stilla havet inrullande dimman, skapa utmärkt klimat för Chardonnay och Pinot Noir.

Det är numera ganska otrendigt med hårt ekade Chardonnayviner. Annat var det för bara några år sedan då det knappt gick att få tag på annat om man ville ligga i någorlunda rimliga prisklasser. Men till dagens mat som är en butter nut-pumparisotto med rostade pumpakärnor, grönsallad med citronsyrlig dijondressing och sagolikt goda färska ört-salsicca, finns det inget annat alternativ. Och som tur är finns det fortfarande några vinerier som kan förse oss med den ekade drycken och kombinationen fungerar perfekt.

2005 Dry Creek Chardonnay kom som tillfällig nyhet i oktober (det finns forfarande ganska gott om flaskor kvar) och gjorde väl inget större väsen av sig då. Doften avslöjar att vinet legat på nyrostade fat men också diverse tropiska frukter och gula äpplen framträder. Också i smaken avslöjas falagringen men här hittar vi också blodgrape och de tropiska frukterna återkommer. Syran är i balans men inte särskilt hög. Mycket gott vin som varmt kan rekommenderas till den som gillar klassisk amerikansk chardonnay.


Pumparisotto

4 pers

1 Butter nut-pumpa (ca 6-7 hg)
1 msk smör
1 mskolivolja
2 bananchalottenlökar
3 dl arborioris (eller aviori)
5 dl kokande vatten
2 dl torrt vitt vin
2 msk kycklingfond
2 dl riven parmesanost
3 msk rumstempererat smör
salt
vitpeppar
rostade pumpakärnor

Skala och finhacka charlottenlöken. Koka vattnet och håll det varmt. Fräs löken i smör och olja på medelvärme någon minut. Tillsätt pumpa, skalad och skuren i tärningar och fräs någon minut till. Tillsätt riset och fräs i ytterligare en minut. Rör om hela tiden.Häll på hälften av vattnet, hälften av vinet och kycklingfonden. Sjud på svag värme i 20 minuter. Rör om ofta och tillsätt resten av vin och vatten under tiden. Se till att vattnet är varmt så att inte kokningen avbryts. Efter 20 minuter: ta av från värmen, sätt på lock och låt risotton vila någon minut. Tillsätt ost och smör och servera med de rostade pumpakärnorna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Stilla havet.
/Välvillig anonym

johan p sa...

Skulle bara kolla att ni var med!

Ändrat nu. Lite slarvigt av en geografilärare. Tack för din uppmärksamhet.

J

Benfri sa...

Låter gott men hur mycket pumpa?

undrar Benfri

johan p sa...

Jag inte bara slarvade med världshaven i denna post. Glömde också skriva hur mycket pumpa det skulle vara i pumparisotton. Slarvigt! Ska genast rätta till detta.

Jag hade i en pumpa som vägde ca 7 hg. Använde butter nut men det hade förmodligen gått lika bra med annan slags pumpa och en lite större eller mindre hade nog inte heller gjort något (jag hade i så fall föredragit en större).

Kul att du tycker att det låter gott Benfri, det var det verkligen!