Anpassad sökning

söndag, november 11, 2007

2000 Oremus Tokaji Szamorodni Sweet

2000 Oremus Tokaji Szamorodni Sweet


En gåsamiddag ska självklart avslutas med en äkta skånsk äpplekaka med hemlagad vaniljsås.

Jag hade lite beslutsångest om vilket vin vi skulle servera till detta och mina funderingar sträckte sig från friska till riktigt simmigt söta viner. Hittade inga bra svar på nätet men den långe Jugoslaven hade som vanligt besked att ge även om han själv aldrig ätit skånsk äpplekaka. Men jag förklarade ingredienserna och beskrev smaken och han var då ganska övertygad om att Oremus Tokaji Szamorodni Sweet skulle funka utmärkt. Och återigen som vanligt, hade han rätt. Tyvärr kunde han och familjen inte närvara vid middagen då de befinner sig i Italien där jag misstänker att de både äter och dricker gott.

Oremus Tokaji Szamorodni Sweet tilltalar de av gästerna som tidigare uttryckt tveksamhet för sött vin. Vinets doft domineras av torkade aprikoser och sultanrussin. Smaken är frisk och även här dominerar de torkade aprikoserna men en nyans av honung hittar också fram trots våra vid de här laget ganska uttröttade smaklökar.

Eftersom skånsk äpplekaka innehåller söt kavring och jag inte har hittat någon bra sådan i den här staden skickade morsan upp en från Carl Perssons Bageri på Råå. Den bästa kavringen sedan Witzells fantastiska variant av detta underbara bröd försvann för flera år sedan.


Skånsk äpplekaka

8 port

100 g rivet vitt bröd
100 g riven kavring
2,5 hg äpplemos
80 g smör
4 äpplen
½ dl socker
kanel

Smörj en ugnsfast form, ca 20x15x5 cm. Sätt ugnen på 200 grader. Stek riven kavring och vitt bröd i resterande smör och krydda med 2 msk socker och lite kanel. Skala äpplena, halvera och ta ut kärnorna. Skär i tjocka skivor, ca 2 cm. Lägg hälften av det stekta brödet i den ugnsfasta formen. Lägg hälften av äppelmoset ovanpå och sedan 2 av de skurna äpplena. Gör om proceduren en gång till, strö det resterande sockret på äpplena och grädda i ca 30 minuter. Servera kakan ljummen med vaniljsås.


Vaniljsås

8 port

5 dl grädde
2,5 dl mjölk
2 dl socker
1,5 vaniljstång, fröna
7 st äggulor

Koka upp hälften av sockret med mjölk, grädde och vanilj. Resten av sockret vispas till ett skum tillsammans med äggulorna. Blanda ihop allt och värm under omrörning över vattenbad tills det blir lagom tjockt.

Inga kommentarer: