Anpassad sökning

söndag, september 30, 2007

2004 Leonildo Pieropan La Rocca

2004 Leonildo Pieropan La Rocca

Till dagens huvudrätt – en fiskgratäng på bergtunga med sås utan kryddor som sticker ut passar La Rocca 2004 från Soave i norra Italien förträffligt. Som så ofta är det Den långe jugoslaven som tipsat. Vinet påminner om Gewürztraminer då det har en lätt parfymerad doft och smak men är gjort på Garganega-druvan. I den milt parfymerade doften hittar vi en hel pallett av referenser såsom kåda, vinteräpple, vanilj, hasselnötter och kemtekniska avdelningen i affären. I munnen känns vinet väldigt mjukt men det har ändå en hög och frisk syra. I smaken återkommer parfymen men utan att vinet förlorar sin fräschör och även litche, mango och en svag smak av citron kan förnimmas. Efter fisken tar vi fram en obscent god tryffelpecorino som Jen inhandlat på fantastiska Peck i Milano och nu växer vinet ytterligare. En mycket trevlig bekantskap!


Fiskgratäng
6 pers

1 kg potatis
4 äggulor
salt
peppar
2 dl matlagningsgrädde (vi använder som vanligt Oatleys havregrädde)
10 cm purjolök (endast det vita)
2 msk fiskfond
2 dl vitt vin
600 g bergtungafilé
2 msk beurre manié

Skala, koka och pressa/stöt potatisen. Blanda potatisen med 2 äggulor. Smaka av med salt och peppar. Skär purjon fint. Koka upp hälften av purjon, fiskfond och vin. Lägg i fisken och sjud ca 3 minuter. Tag upp fisken och red av fiskfonden med beurre manié. Lägg fisken i ugnsformen. Salta och peppra.
Klicka ut moset längs kanten på formen. Blanda 2 äggulor med lite grädde. Rör ner äggblandningen i såsen och sjud sakta på plattans eftervärme. Tillsätt resten av grädden. Häll såsen över fisken och strö över resten av purjon. Sätt ugnen på 250°C och grill. Gratinera 5-10 minuter.

Inga kommentarer: