Anpassad sökning

söndag, september 09, 2007

Jacob's Creek Chardonnay Pinot Noir


Jag har tidigare vid några tillfällen skrivit om viner jag fått och det är alltid lite läskigt; ”Tänk om det inte smakar bra”. Men i det här fallet hade jag inte behövt oroa mig. Jacob's Creek Chardonnay Pinot Noir är ett riktigt bra bubbel. Vinet doftar bröd (jäst) och grape och smakar grönt äpple och grapefrukt och kanske också lite krusbär. Syran är inte särskillt hög men balanserad. Sb rekommenderar vinet som sällskapsvin eller apertif men det funkar strålande till stenbitsrom, lök, cremè fraiche och avokado som vi har till förrätt och även till dagens varmrätt som är en variant på Sjötunga Florentine men med den underskattade fisken skrubbskädda och med kantareller istället för champinjoner. Till skrubban äter vi ris.


Skrubba florentine

2 port


Smör
1 chalottenlök
1/2 l kantareller
2 msk vetemjöl
3 dl grönsaksbuljong
3 dl mjölk
Salt
Peppar
52 dl riven parmesanost
Muskotnöt
4 filéer skrubba
2,5 dl vitt vin
½ citron
I påse spenat (500 g ?)

Mornaysåsen: Smält smöret (spara lite att smörja formen med) och låt den hackade löken sakta fräsa i det tills den börjar mjukna. Tillsätt kantarellerna (hackade) och låt puttra sakta 5 minuter. Pudra över mjölet och späd gradvis med 3 dl varm buljong och sedan med mjölken. Låt såsen sjuda ca 20 minuter tills den har kokat ihop till en tredjedel. Krydda med salt och peppar. Lyft undan kastrullen och rör i riven ost (spara lite för garnering)och muskot. Värm ugnen till 175°. smörj en eldfast form. Krydda sjötungorna, lägg dem i den smorda formen och häll över vinet och citronsaften. Stek i ugnen 15 minuter och ös fisken då och då. Blanda den förvällda spenaten och smöret med lite kryddor och bred ut i botten på en gratängform. Lägg de ugnsstekta filéerna på spenatbädden och täck dem med mornaysåsen. Strö över lite mer riven ost och grilla tills ytan fått färg.

Inga kommentarer: