Anpassad sökning

lördag, september 08, 2007

2005 Duck Pond Pinot Noir

De lite lättare rödvinerna, de som Sb numera benämner ”mjuka och bäriga” är inte de trendigaste nu när alkoholtyngda och fullproppade viner med Amarone i topp regerar bland svenskarna och också hos flera internationella vinskribenter (och därmed också bland konsumenterna). En lite förändring är dock märkbar när DN:s Bengt-Göran Kronstam hypar bland annat Morgon från Georges Duboeuf i Beaujolais.

Ett av våra absoluta favoriter till hör också samma kategori men kommer från Wilamette Valley i Oregon, USA. Närmsta större stad är Portland. Klimatet här är kanske inte det allra behagligaste för en solsemester men det passar Pinot Noir-druvan bra.

Duck Pond Pinot Noir 2005 dricker vi helst några grader svalare än andra rödviner, nästan ner på vitvinstemperatur. Vinet doftar av röda bär som jordgubbe och hallon. Smaken är något kryddig (persilja) och full av hallon

Vinet är mycket bra till lättare kötträtter men också till stekt eller grllad fisk. I dag är vår kombination en chansning som visar sig fungera sådär. Absolut ingen katastrof men kanske hade ett fylligare vin funkat annu bättre?
Jag bryner kycklingfile som marinerats i cremè fraiche (hade ingen yoghurt hemma) och mango chutney med några bitar hackade inlagda jalapenos. Kycklingen eftersteks sedan i ugnen med riven mörk choklad ovanpå. Till detta har vi stekt potatis och en fruktsalsa med chili, mynta och silverlök.

Kycklingfilé med chokladtäcke

2 port

2 kycklingfiléer
50 g mörk choklad (65-75% kakao), riven
1 dl cremè fraiche
4 msk mango chutney
3 ringar inlagd jalapeno
olja

Marinera kycklingfilén i minst 1 timme i cremè fraiche, jalapeno och mango chutney. Bryn i olja och lägg i ugnssäker form. Häll på den rivna chokladen.Efterstek i 200 grader varm ugn.

Fruktsalsa

2 port

250 g hallon
1 gul kiwi
1 grön kiwi
¼ galiamelon
1/8 vattenmelon
½ silverlök
½ röd chilli
saft av ½ lime
1 msk olivolja
1 msk färsk mynta

Skär frukterna i mindre bitar. Blanda med resterande salsainredienser.

Inga kommentarer: