Anpassad sökning

fredag, september 14, 2007

2006 Coombend Sauvignon Blanc

Mums, vilket gott Sauvignon Blanc-vin. I doften dominerar lime och fläder och efterhand som värmen stiger i vinet, också passionsfrukt. Vinet är torrt och smakar fläder och lime och syran är medelhög.

Coombend kommer från Tasmanien som nog är mer känt för att det var hit britterna förde de värsta straffångarna, de som inte plastade att "bara" föras till Australien, än för sin vinodling.

Vi dricker vinet till smörstekt torskrygg, gratinerade tomater och ugnsbakad fänkål med citondressing och en oljig sås med paprika och chili.


Ugnsbakad fänkål

2 port

1 fänkålsstånd
Olivolja
Salt
Nymald svartpeppar

Dressing
Rivet skal och saft av ½ citron
¼ dl olivolja
Hackade fänkålsvippor

Putsa fänkålen. Dela den och skär bort rotstocken. Skär i klyftor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja. Rosta i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter. Blanda den varma fänkålen med dressingen.


Paprikaolja med chili

Passar till fisk, kyckling och grönsaker.
4 port

1 röd paprika
1 tsk torkad chili
3 dl olivolja
1 msk vatten
Salt

Gröp ur och skär paprikan i tärningar.Stek tärningarna och chilin i lite olivolja tills den blir mjuk. Mixa paprikan och chilin med resten av ingredienserna.Smaka av med salt. Servera ljummen.

Inga kommentarer: