Anpassad sökning

fredag, april 03, 2015

2013 K Vintners Viognier Art den Hoed Vineyard


Vårens överraskning på Sb:s hyllor kommer från Charles Smiths K Vintners. Jag tycker Viognier Van den Hoed Vineyards är Systemets bästa och roligaste vita vin på länge. För 175 spänn är det definitivt årets hittills bästa köp! Det finns i skrivande stund fortfarande en hel del flaskor kvar i Sb butiker runtom i landet.  

Det enda negativa jag kan säga om K Vintners Viognier Van den Hoed Vineyard är att det är en ganska otypisk Viognier. Att detta skulle vara negativt håller nog inte alla med mig om. Jag har förstått att det finns en hel del vinälskare som inte alls förstår charmen hos Viognier.  

900 flaskor 2013 K Vintners Viognier Art den Hoed Vineyard släpptes på Sb den 6 mars. Det är Handpicked som importerar vinerna från Charles Smith och K Vintners. Vingården ligger 400 m ö h i Yakima Valley, Washington State och planterades så sent som 2000 och 2006. Vinet gjordes på hela druvklasar och har jäst på sin egen jäst i neutrala fat med veckovis battonage. Alkoholhalten har hamnat på 14,2 procent.   

Vi lagar en enkel pastarätt med räkor, musslor och bläckfiskringar i en sås på vin och grädde. Det blir till och med bättre än förväntat! Dessutom fungerar maten strålande till det härliga vinet från Washington State. 

För att göra tillvaron ännu enklare denna fredagskväll har vi köpt Icas frysta skaldjursmix med blåmusslor, venusmusslor, räkor och bläckfiskringar. Att bläckfisk inte är ett skaldjur väljer vi att enbart notera*. 

Jag tvivlar inte ett dugg på att pastasåsen hade kunnat bli ännu bättre om vi köpt färska blåmusslor, handskalat räkorna, kokat fond på skalen och adderat t ex lök eller purjolök. Det får bli nästa gång. Nu var enkelhet och tidsbrist viktigare faktorer än hantverket. Vi adderade ändå lite lyx genom fantastisk, svindyr pasta från Rustichella d' Abruzzo.


Spaghetti med calamares, räkor och musslor  

4 port  

400 g spaghetti 
Salt 
1 paket a 350 g fryst skaldjursmix, tinad 
2 vitlöksklyftor, tunt skivade 
1 msk smör 
1 dl vitt vin 
2,5 dl vispgrädde 
1/2 dl bladpersilja, strimlad 
Vitpeppar 
Salt 
1 citron, skuren i grova klyftor 
Körsbärstomater  


Koka spaghetti al dente enligt anvisning på förpackningen var inte så noga när du silar bort kokvattnet. Någon halvdeciliter får gärna vara kvar. Stek vitlök och skaldjursmix på medelvärme i 1-2 min. Tillsätt vin och grädde. Höj värmen och koka upp. Stäng av plattan och låt såsen puttra vidare i ca 3 min. Smaka av med peppar och salt. Blanda såsen och persiljan i pastan. Servera med citronklyfta, svartpeppar och några körsbärstomater.   
*Bläckfiskar (Cephalopoda) är en klass inom blötdjuren. 

Inga kommentarer: