Anpassad sökning

lördag, april 18, 2015

2012 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma


Jag vet inte hur det gick för Erik Lundberg. Lyckades han sälja sitt amerikanska vin och blev han rentav framgångsrik på kuppen? Kanske en vinmagnat. Eller var Erik alltför tidigt ute? Annonsen på bilden är från Motala Posten och var införd någon gång under 1895. I dag slås vi av hur väl Lundbergs copy "Starkt, godt och billigt" stämmer in på vårt vin från Seghesio Family Vineyards.


Fast "dagens vin" är en sanning med modifikation. Egentligen drack vi Seghesios bas-zin tidigare i vår men annat har kommit emellan och anteckningarna har blivit liggande.

Druvorna till vinet kommer från Seghesios vingårdar i Alexander Valley och  Dry Creek Valley. Där var 2012 ett år med varm sommar och mild höst. Det gjorde att rankorna trivdes lite för bra och Seghesio fick anställa extrapersonal för att gallra, beskära och binda upp.

Seghesio Family Vineyards köptes 2011 av investmentbolaget Crimson Wine Group. Det talas om en prislapp på  90-120 miljoner dollar. Något familjeföretag är alltså Seghesio inte längre även om Ted Seghesio är chefsvinmakare och Pete Seghesios titel är vinodlare.

Seghesio odlar Zinfandel i vingårdarna Home Ranch, Rattlesnake Hill, Sisters, Cortina, San Lorenzo, River Road, Lone Oak och Rockpile. De drivs alla sustainable vilket också vineriet gör. Läs mer om vad Seghesio menar med "sustainability" på hemsidan.

Vinet har en mycket fruktig doft av mörka björnbär och svarta vinbär. Här finns lakrits, viol, vingummi och kryddiga fat. I munnen är vinet ganska mjukt men här saknas inte tanniner. balansen är fenomenal och smaken fantastisk med både mörka  och röda bär, choklad, vanilj aningen svartpeppar och fat. En riktigt, riktigt bra årgång av Seghesios enklaste Zinfandel.

Frukten i 2012 Sonoma Zinfandel består av 87% Zinfandel. De resterande 13 procenten är en mix av Petite Sirah och Carignan med en skvätt Syrah. Vinet har lagrats 10 månader på 60% amerikanska ekfat (15% nya) och 40% neutrala franska och ungerska fat. Alkoholhalten ligger på 15% och priset på SB som stigit en del de senaste åren, är uppe på 199 kr. Under tvåhundringen anser jag ändå vara billigt för en seriös zin med denna höga kvalité.


Mycket god korv från Urban deli med kött från Nibble gård. Den kommer
jag definitivt kommer handla fler gånger. Heja UD!
Vi dricker vinet till hot dogs med korv från Urban Deli. Nytorgets original med smak av citron, muskotblomma och ingefära smakar strålande. Tillsammans med picklad spetskål, friterade schalottenlöksringar, hackade torrostade jordnötter, French's Classic Yellow Mustard och naturligtvis vinet från Sonoma, blir det i all sin enkelhet en riktig festmåltid!


Picklad spetskål med senapsfrö

8 dl finstrimlad spetskål
1 msk salt
1 strimlad morot
1 dl vitvinsvinäger
172 dl vatten
1/2 msk strösocker
1 msk gula senapsfrö

Blanda strimlad kål med salt. Massera tills kålen släpper vätska, det tar några minuter. Skölj i durkslag och låt rinna av. Blanda resten av ingredienserna med spetskålen. Lägg ett fat och någon tyngd över kålen och låt stå i en skål ett par timmar i rumstemperatur.


Nytorgets original med picklad spetskål, friterade chalottenlöksringar och
torrostade jordnötter. Den livsviktiga senapen adderades efter fotot. 

Inga kommentarer: