Anpassad sökning

söndag, mars 08, 2015

2009 Shafer Relentless

2009 Shafer Relentless

Till vardags äter Jen och jag sällan kött. Istället blir det fisk en eller ett par gånger i veckan och i övrigt nästan uteslutande grönsaker. Däremot gillar vi bra kött och väljer gärna att steka en biff till middag en lördagskväll och plocka fram en bra flaska rödtjut. 

Utskuren biff hamnar däremot aldrig i vår stekpanna. Inte för att det är något fel på denna del av kon. Det handlar om namnet.  Utskuren biff låter så tråkigt, menlöst, oattraktivt och vardagligt att jag vägrar fira helg med en sådan på min talrik. Att tillsätta en utredning för att kalla den utskurna biffen något värdigare borde vara en prioriterad fråga för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht!

Clubstek däremot som är samma kött som den utskurna biffen men med ben och fettrand kvar, köper och lagar jag gärna när tillfälle ges och ett sådant dök upp för några veckor sedan. 

Clubstek
Köttet serverade vi med sauterad svartkål, pommes på sötpotatis och en kryddig majonnäs med Arirangs goda Katzusås. Ur vinförrådet plockade vi fram en flaska 2009 Relentless från Shafer. Relentless är en blandning av Syrah och Petite Sirah och i årgång 2009 var andelen Petite Sirah 18%. Det är ovanligt mycket. Som en jämförelse kan nämnas att 2011 som är aktuell årgång på Sb, innehåller 91% Syrah och 9% Petite Sirah.

Vinet har en härlig doft med mörka bär som körsbär, vinbär och björnbär. Vi hittar också fat, rökt korv och viol. Även smaken domineras av mörka bär. Här finns framför allt blåbär och björnbär men också mörk choklad och även fatlagringen på 100% nya franska fat är tydlig. Vinet är fortfarande ungt med en hel del tanniner och vi störs en del av att alkoholen inte är speciellt väl integrerad. Alkoholhalten i vinet är höga 15.8%.

2009 Relentless är ett strålande vin! Jag betalade 495 kr/flaska på Sb våren 2013.Årgången är kanske inte den starkaste vi testat men ett gott råd till den som har 2009 liggande i garderoben, är ändå att låta flaskorna fortsätta vila ett eller ett par år.   

Clubstek med sauterad svartkål, pommes på sötpotatis och Katzumayo.

Inga kommentarer: