Anpassad sökning

söndag, april 19, 2015

2013 Birichino Zinfandel Saint Georges Besson Vineyard


Mina första reaktioner när jag fick höra talas om att favoriten Birichino skulle komma med en Zinfandel var förvåning och glädje. Först därefter började jag tänka på och faktiskt bekymras över hur det skulle gå. Om vinmakarna Alex Krause och John Locke skulle kunna att göra vin på 100% Zinfandel som ändå hade den lätthet och fräschör som utmärker en Birichino?

Svaret på den frågan är tvivelsutan ja! Birichino har använt frukt från rankor som planterades 1922 på den östra sidan av Santa Cruz Mountains.  Druvorna plockades tidigt, långt innan de blivit sockerstinna russin och bara en fjärdedel av av juicen har jäst på ek. Resten hamnade i rostfria fat. Ingen jäst har tillsatts och alkoholhalten ligger på i sammanhanget mycket låga 13%.  

Vinet har en intressant doft där både av röda- (hallon, körsbär) och mörka bär (blåbär, vinbär) ingår. Vi hittar också lakrits, örter och något som påminner om en promenad i skogen. Läckert! Smaken är frisk med ungefär samma bär som i doften men de röda har en lite mer dominerande roll. En mintig not har smugit sig in i bilden som också innehåller en aning salmiak.

Ett mycket trevligt, annorlunda och intressant vin att sitta och kontemplera över. Det jag mest funderade på var vad för mat jag skulle vilja kombinera vinet med. En inte helt enkel fråga att besvara. Jag skulle satsa på fågel eller någon kraftigare fiskrätt. En sak som är säker är att man måste tänka utanför zinfandelboxen. 

Jag tänker beställa fler flaskor och prova mig fram med denna trevliga och udda Zinfandel. Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 189 kr. Importeras av Handpicked.2 kommentarer:

Johan sa...

Har du provat Birichinos Cinsault? Den är riktigt trevlig, som en vän sa ungefär: som en Beaujolais från norra Rhone.

johan p sa...

Har bara testat den vid en av Handpicked's provningar. Borde kanske beställa en flaska för att ge den en chans till.