Anpassad sökning

tisdag, april 28, 2015

Pharmarium


I helgen som gick besökte vi för första gången Pharmarium på Stortorget där vi beställt bord för att fira en god väns födelsedag. Middag var planerat att intas senare på kvällen i annan lokal och då passade det utmärkt med drinkar och förrätt i Gamla stan.

Pharmarium öppnade 2013 och vann tidigare i år DN:s Gulddrake i kategorin Bar. Året innan var krogen nominerad till samma pris men segern den gången gick till Tweed. Även den belägen i Gamla stan.

Vi blir glada av Pharmarium redan innan vi smakat på de starka och goda drinkarna. Krogen känns inbjudande och speciell. Som en blandning mellan apoteket Storken på Östermalm (baren) och en orientalisk budoir (matsalen).



Pharmarium är inredd och stajlad av arkitekt- och designbyrån Stylt Trampoli som grundar sina idéer på mer eller mindre fantasieggande historier. Det kan ibland bli vansinnigt tråkigt med storytelling men fallet Pharmarium har Stylt Trampoli lyckats bra och efter vad jag kan förstå, utan att bara blåljuga.

Att man lyckats bevisas inte minst av att Sveriges största kvällstidning i sin recension har kopierat pressreleasen rakt av... I kort sammanfattning går historien ut på att det för länge sedan fanns ett apotek på Stortorget. Punkt.

Imaginarium
Jag började vår två timmars sittning med drinken Castanea som får ett mycket högt betyg. Näst intill perfekt! Castanea består av Bourbon, Grön Chatreuse, citron, kastanj och bitters. Till drinken beställde jag den rekommenderade kalvbrässen med olika varianter av blomkål och en söt chutney på russin och aprikos. Strålande och ihop med maten tog drinken ännu ett kliv uppåt. Bättre än så här tror jag inte det går att få till en mat-  och drinkkombo.

Pharmarium kallar sina portioner för mellanrätter men jag skulle kalla dem små förrätter. Det gör att man behöver ta med sig en välfylld plånbok om det ska ätas en hel middag.

Drinkarna på Pharmarium är i flera fall sensationella. Vi faller pladask för till exempel:
  • Imaginarium med sina lakrits- och violiner 
  • Doctor Panax med bl a OP, hjortronsylt och lageröl
  • GT på Sipsmiths gin och hemgjord tonic som kryddats med kamomill, johannesört och Aloe vera
  • VTH Element med bl a rom och jalapeñoinfuserad kakaolikör
Den sistnämnda drack jag till en dessert på fattiga riddare med ugnsbakat äpple, kryddig äppelkompott och ett smörsmakande pulver. Inte lika mitt i prick som den friterade brässen men nära nog.

Jag trivdes mycket bra på Pharmarium, går gärna dit igen och kan absolut rekommendera stället. Se bara till att inte vara allt för hungrig. Pharmariums mat är utan tvekan mycket god och håller hög klass men portionerna är onödigt små.

Foto: Pharmarium

Inga kommentarer: