Anpassad sökning

torsdag, augusti 01, 2013

2011 Gardo & Morris Te Mana Chardonnay


I går var det en ovanlig semesterdag. Det grillades nämligen inte. Istället blev det ugnsstekt falukorv med en sötstark senapssås och till detta en Chardonnay från Hawke's Bay på östkusten av Nya Zeelands nordö.

Jag har tidigare provat några av Frida Gårdö Morris och Ben Morris viner men detta var första gången jag drack ett vin utan bubblor från den Svensk-Nya Zeeländska vinfirman. Gardo & Morris gör numera både egna viner och importerar från andra firmor i Tyskland, Frankrike, Sydafrika och Australien.


Vinet som legat 12 månader på små franska ekfat har en smörig doft med apelsin, citron, hasselnötter och Granny Smith-äpple. Också i smaken finns det smör tillsammans med citrus, champinjon och lite mineral. Fräsht och gott! På Sb kostar Te Mana Chardonnay 119 kr.

Vi dricker vinet till Ungsgrillad falukorv med en senapssås och stekt färskpotatis. Smakar utmärkt och fungerar fint till det friska, välgjorda Nya Zeeländska vinet.


Senapssås

2 msk smör
1 gul lök, hackad
1 1/2 dl vitt vin 2 msk kalvfond 
1
msk dijonsenap
1-2 msk grov senap  dl grädde 1 dl mjölk


Stek lök i smör utan att den tar färg, ca 5 min. Tillsätt vin och låt ungefär hälften ånga bort. Häll sedan i fond, senap, grädde och mjölk. Sjud i några minuter. 

Ungsstekt falukorv med senapssås, stekt färskpotatis, tomater från Kvistofta
och sallad från trädgården
.

En bild till från hamnen på Råå.

Inga kommentarer: