Anpassad sökning

lördag, augusti 03, 2013

2010 Buena Vista Zinfandel SonomaSista kvällen på semestern i Skåne satsar vi på att grilla korv. Men det handlar om de knasigaste grillade korvar jag har stött på så följ med nu!

Receptet på Crosshatch Hot Dogs on Grilled Crossants hittade jag hos Food & Wine och receptmakare är tidningens Marcia Kiesel. Idén att använda en grillad, smörad croissant istället för korvbröd låter ganska vulgär men jag tyckte själv att det blev spektakulärt gott. Om de andra tyckte likadant eller om de bara åt för att vara artiga låter jag vara osagt men alla korvarna gick i alla fall åt och runt bordet fanns det gäster från 8-70 år.

Hunden Santos fick varken korv eller vin men ville ändå vara med på bild.
6-åringen drack läsk tror jag men vi aningen äldre provade en Zinfandel från Buena Vista Winery i Sonoma. Buena Vista Winery grundades så tidigt som 1857, vilket är rena stenåldern i Kaliforniens vinvärld. Firmans grundare Agoston Haraszthy de Mokesa som så småningom kom att kalla sig för Greven av Buena Vista, hade utvandrat från Ungern på 1840-talet och hamnade så småningom i det vilda Kalifornien (tänk på att det var först 1850 som Kalifornien blev en delstat i unionen) där han efter att ha varit sheriff i San Diego och guldhandlare i San Francisco, satsade på druvor och kvalitetsvin i Sonoma.

Greven dog 1869 i en flod i Nicaraguas djungler där han var för att arbeta med socker och rom. Därmed upphörde ganska snart vinframställningen i Buena Vista och återupptogs inte förrän efter andra världskriget. I dag ägs firman av Boisset Family Estates.

Buena Vistas Zinfandel årgång 2010 finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 149 kronor men det går inte att beställa till Råå där vi semestrade. Av någon anledning finns det nämligen just nu i butiken. Den som befinner sig i närheten bör alltså skynda sig dit och handla!

Vinet som importeras av Gierts Vinimport är gjort av 100% Zinfandel som legat 14 månader på en blandning av fransk, amerikansk och ungerska ekfat där 10% var nya. Alkoholhalten är på 14,5%.

Jen och jag gillade 2010 Buena Vista Zinfandel Sonoma så pass att vi redan beställt några flaskor till, vilket får räcka i betygsväg. Vinet har en mullig, bärig doft med hallon, körsbär, björnbär och blåbär. Här finns också en dos ek, vanilj, peppar och lite tjära. I smaken dominerar plommon, björnbär och svarta vinbär men här finns också lite peppar och salmiak. Vinet har en liten sötma som vägs upp av aningen tanniner och en frisk syra.

I och med denna måltid och det härliga vinet var det dags att avsluta vår skånesemester för denna gång men vi kommer tillbaka! 

Hej då, Skåne!

Korv i grillade croissanter

8 st

8 grillkorvar av bra kvalité
4 msk ketchup
2 msk soya
1 msk olja
1/2 litet färskt vit- eller spetskålshuvud, finskuret
1/2 röd spansk pepparfrukt, skuren i tunna skivor
1 msk honung
1 msk mild ljus vinäger
8 croissanter
4 msk smör, rumstempererat
3 - 4 msk dijonsenap


Snitta grillkorvarna. Blanda ketchup med soya och olja och lägg korvarna i blandningen. Låt stå i minst 1 h i kyl. Vispa ihop honung och vinäger. Blanda kål och chilefrukten och häll över honung och vinäger. Blanda det mjuka smöret med senapen. Skär croissanterna på längden och bred på smörblandningen. Grilla croissanterna ca en halv minut med den smörade sidan mot gallret och därefter en kortare stund på andra sidan. Grilla korvarna. Lägg kål i bröden och korv ovanpå. Ät med senap och ketchup.

Originalrecept från Food & Wine.

Crosshatch Hot Dogs on Grilled Croissants

Till sist ännu en bild från Råå. Denna är från Styrmans-
gatan och det är Öresund man anar där i slutet.
1869 in an alligator-infested river in the jungles of Nicaragua - See more at: http://www.buenavistawinery.com/about-us/buena-vista-today#sthash.kt06XoMv.dpuf
1869 in an alligator-infested river in the jungles of Nicaragua - See more at: http://www.buenavistawinery.com/about-us/buena-vista-today#sthash.kt06XoMv.dpuf
1869 in an alligator-infested river in the jungles of Nicaragua - See more at: http://www.buenavistawinery.com/about-us/buena-vista-today#sthash.kt06XoMv.dpuf

Inga kommentarer: