Anpassad sökning

söndag, augusti 11, 2013

2011 Antica Terra Pinot Noir Rosé Erratica


Vi dricker inte speciellt ofta rosé och även om det står så på etiketten till Erratica från Antica Terra är det tveksamt om vi skulle kalla vinet för en rosé utan att veta det på förhand. Erratica som Maggie Harison kallar för Antica Terras mest okonventionella och experimentella vin, är snarare en lättare version av Pinot Noir än än rosé. Men gott är det!

Erratica tillverkas ungefär som om det vore ett vitt vin. Druvorna jäser med sina skal i ungefär en vecka. På den sjätte till åttonde dagen precis innan vinet blir ett rödvin, silas druvorna bort och saften hälls på ekfat där den får ligga kvar i ett år. Det har gett vinet doft av solmogna jordgubbar och hallon. Här finns också stenfrukt, melon och örter.

I smaken är det jordgubbar, hallon och persika som dominerar men också här återfinns en del örter, till exempel salvia.

Erratica är ett vin jag genast förälskar mig i. Det är alldeles vansinnigt bra och kan inte jämföras med andra roséviner, oavsett ursprung. Inte heller priset bör jämföras med andra roséviner. Erratica finns i beställningssortimentet och kostar 499 kr. Tydligen har Divine fortfarande flaskor kvar och jag vill köpa fler. Till skillnad mot konventionell rosé kan Erratica säkert tjäna på att ligga på rygg i något år.

Men vad handlar egentligen namnet Erratica om, kanske någon undrar? Antica Terra förklarar att namnet syftar på flyttblock som skiljer sig markant från allt annat som omger dem i naturen och att vinet Erratica på ett liknande sätt särskiljer sig från andra viner. Mer spännande än så var det alltså inte.

Erratica inleder en liten middag med temat Pinot Noir som hölls tillsammans med vänner i går. Vi drack Erratica till murkelpaté med cornichoner och rödlökscumberland. Det fungerade bra även om den sistnämnda vara aningen för söt för vinet.

Nästa rätt på programmet var kantareller på stekt levain med parmesanflarn. Till detta hällde M & M upp 2010 Loimer Terarassen och det var första gången jag drack Pinot Noir från Österrike, vilket gav mersmak. Ett fruktig och kryddigt vin och rött från Österrike vill jag gärna utforska mer i framtiden.Kantareller på stekt levain med parmesanflarn.

Inga kommentarer: