Anpassad sökning

onsdag, juli 24, 2013

2009 Edmeades Mendocino County Zinfandel


Zinfandelspecialisterna Edmeades från Andersson Valley startade på 1960-talet med att sälja druvor till bland andra Seghesio och Parducci men tidigt 70-tal började man göra vin i eget namn och 1988 såldes Edmeades till Jess Jackson och Jackson Family Wines.

I dag gör Edmeades flera vingårdsbetecknade zins  och den vi dricker som är gjord på druvor från Mendocino County. Jag har inga närmare geografiska upplysningar om druvornas växtplatser och har också hittat olika uppgifter om vilka druvor som ingår i vinet. Edmeades själva har inga upplysningar om 2009:an men andra sidor säger Zinfandel, Petite Sirah och Syrah men utan att närmare ange i vilka mängder. Enligt svenske importören Amka ingår även en del Grenache.

En hel del är således oklart när det gäller druvorna men vad som däremot gäller är att alla Edmeades viner är gjorda med vildjäst i öppna tankar och att de inte filtreras.

Vinet har en väldigt rökig, kryddig doft med en del chark och mycket solmogen röd frukt. Smaken är mörkare och här finns både plommon och björnbär tillsammans med vanilj, lakrits, mynta och en liten hetta från alkoholen på 14,5%. Aningen syltighet vägs upp av en fin syra och fatlagringen har lämnat tydliga spår. Enligt importören Amka har vinet legat tio månader på fat. 57% var franska (14% nya) och resterande amerikanska (9% nya).

Edmeades 2009 Zinfandel från Mendocino County är ett trevligt vin som jag gillar men som inte sätter några djupare spår. Är det en enkel, söt zin man är ute efter och vill ha något mer än de syltbomber som finns på Systembolagets hyllor för strax under hundringen är det ett gott alternativ. Finns i beställningssortimentet och kostar 195 kr.

Vi dricker 2009 Edmeades Mendocino County Zinfandel till korv som först fått sjuda i en blandning av bland annat öl och söt senap och sedan grillats. Originalreceptet har jag hittat på Epicurious men varför det är döpt efter staden Sheboyan i Wisconsin har jag ingen aning om. Kräver en del jobb men  ger en något djupare smak på korven och självklar kan ölet kryddas med vad man tycker passar. Jag använder god knackwurst från SP Chark utanför Landskrona men vilken god tjock korv som helst bör funka fint.


Ölkokt grillkorv

3 pers

4 dl ljust öl
3 msk söt senap
1 msk ketchup
1/2 gul lök, skivad
6 korvar 

Blanda öl med senap och ketchup. Koka upp. Lägg i korv och lök och dra bort från värmen. Låt stå i 20 minuter. Grilla korven och servera i bröd med grillade lökringar, ättikskurka, senap och ketchup.

Ölkokt grillad knackwurst med grillade lökringar, ättiksgu.rka, senap och
ketchup.

Inga kommentarer: