Anpassad sökning

torsdag, oktober 29, 2009

2008 McManis Family Vineyards Petit Sirah

2008 McManis Family Vineyards Petite Sirah

McManis Family Vineyard har över 800 Ha druvodling runt Riton i Kalifornien. En liten stad lite mer än tio mil inåt landet från San Francisco. Familjen började med druvor 1938 och började sälja vin under eget namn 1990. I dag gör man billiga viner på massor av olika druvor. Förutom Petite Sirah även Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Pinot Grigio, Viognier, Zinfandel och Syrah.

I somras drack vi McManis Viognier (2007?) på Borgholms Hotel till en galet god torskrätt och det var ett mycket bättre vin än vad prislappen på Sb anger. Samma betyg fick också deras Petite Sirah av årgång 2006 som vi drack förra sommaren till grillad fläskkarré och en rödvinssås med jordnötssmör.

McManis Petit Sirah har nu letat sig in bland de viner som ska finnas på Sb:s hyllor under åtminstone ett år och priset ligger ungefär en femtiolapp under vad det kostade i beställningssortimentet.

Doften är inbjudande med mogna mörka bär och frukter som björnbär, svarta vinbär och plommon men här finns också örter, kryddor och vanilj.

Smaken innehåller en del syrlighet men framför allt är det de mörka bären som kännetecknar McManis Petite Sirah. Att vinet har legat 4 månader på både nya och begagnade franska och amerikanska fat märks med vaniljtoner och mjölkchoklad. En del tanniner vill också vara med och leka.

2008:an är i dag inte ett lika bra vin som 2006:an var förra sommaren och det kommer säkert att tjäna på lite lagring. Det tänker i alla fall jag prova.


Viltskavslasagne

4-6 pers

450-500 g viltskav
1 lök, finhackad
200 g kantareller
3 msk smör
400 g krossade tomater
1,5 dl rött vin
2 msk viltfond
4 enbär, krossade
1 tsk timjan
1 msk Maizena
salt
peppar
250 g ricotta
50 g parmesan, riven
1 ägg
0,5 dl persilja, finhackad
1 krm muskotnöt, riven
400 g mozzarella, skivad
12 lasagneplattor

Lägg svamp i kall stekpanna. Sätt på värmen och koka bort vätskan. Tillsätt 1 msk smör. Stek tills det börjar knäppa i svampen. Hetta upp 1 msk smör i en gryta. Tillsätt det halvtinade viltskavet och stek tills det tar färg. Sänk värmen och stek löken tills den blir genomskinlig. Lägg svampen i grytan. Tillsätt enbär och timjan och därefter vin, tomat och fond.Koka samman i några minuter och tillsätt Maizena utrört i lite vatten.

Blanda ricotta med ägg, persilja, muskotnöt och hälften av parmesanen.

Lägg ihop lasagnen. Börja med viltskavssås i botten på en ugnsfast form. Fortsätt med lasagneplattor och sedan ostblandningen följt av mozzarella. Börja därefter om med vilskavssåsen. Gör 3-4 lager. Avsluta med ostkrämen +mozzarella och strö lite riven parmesan överst.

Gratinera i ugn 225°C i 20 min eller tills lasagnen fått fin färg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

JAg håller helt med. Jag fick en flaska från 2006 i julas, som jag åtnjöt med stor glädje. 2008:an är bra, men är inte alls lika kraftig eller bärig som den tidigare årgången. Undrar om detta gäller för viognieren? den har också sänkts kraftigt i pris, sedan den hamnade på ordinarie sortiment. Den är annars väl värd att prova.

johan p sa...

Hej Emil,

McManis Viogner ligger och väntar i källaren. Jag vet inte vad det var för årgång vi drack i Borgholm.