Anpassad sökning

söndag, oktober 04, 2009

2007 Groove Street Sangiovese


Jen är i Paris på jobb och jag sitter ensam hemma denna lördagskväll där det roligaste på TV:n är "Här är ditt liv" med Stina Lundberg Dabrowski. Vad kan då vara bättre tröst än en köttfärslimpa med ostfyllning?

Till denna provar jag en nyhet från ganska tråkiga Oktobersläppet på Sb. Nyheterna ska finnas kvar i mist ett år och det handlar inte om några spännande producenter och små kvantiteter.

Grove Street Winery i Healdsburg startades 1988 och gör en mängd olika billiga viner av druvor från Sonoma. 2007 Sangiovese är gjort på 85% Sangiovese och 15% Barbera. Vinet har legat 8 månader på begagnade franska ekfat.

Vinets doft är ganska diskret men här finns röda körsbär och andra mörka bär. Lite lagerblad blandas med toner av mjölkchoklad.

Vinet är friskt och saftigt. I smaken finns det körsbär, mörk choklad och örter.

Givetvis sätter 2007 Groove Street Sangiovese inga djupare spår men det är ett habilt "under hundralappenvin" om man vill ha något friskt, mjukt och lätt rött vin.


Köttfärslimpa med ost

6 pers

1 gul lök, hackad
1 msk smör
800 g köttfärs
35 g brödsmulor
2 ägg, lättvispade
1 msk Worcestershiresås
3 msk ketchup
1 tsk korianderfrö
1 tsk muskotnöt, riven
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 nypa peperoncino
4 dl cheddarost, riven

Sätt ugnen på 175°C. Stek löken mjuk i en stekpanna. Rosta korianderfröna i torr stekpanna. Stöt dem i mortel. Lägg ett bakplåtspapper i en sockerkaksform. Blanda alla ingredienser utom 3 dl ost i en bunke. Provstek en liten klick kött och krydda eventuellt mer.Lägg lite mindre än hälften av köttfärsen i sockerkaksformen. Lägg osten ovanpå och för ihop den så att den ligger mitt på köttet. Lägg i resten av blandningen och försök att få osten i mitten.

Gratinera i 1 timme eller tills innertemperaturen i köttfärslimpan når 70°C. Ta ut och låt vila i 5-10 minuter innan den skärs upp. Servera med till exempel potatismos med brynt smör.

Inga kommentarer: