Anpassad sökning

lördag, november 07, 2009

2007 Calera Pinot Noir Central Coast


Josh Jensen var i slutet av sextiotalet den tyngsta deltagaren någonsin i den berömda roddtävlingen på Themsen mellan universiteten i Cambridge och Oxford. Josh tävlade för Oxford där han studerade antropolologi när han inte var med att vinna båttävlingar.

Efter examen hamnade Josh i Frankrike i några år och 1971, nyss hemkommen till Kalifornien där han växt upp nära San Francisco, började han leta efter ett bra ställe att odla Pinot Noir och Chardonnay på.

Det tog honom två år att hitta lämplig mark som han kunde köpa. Jordlotten, ungefär 15 mil söder om San Francisco och 4 mil från kusten låg på i snitt 700 meter över havet. Klimatet var torrt och ganska kallt för att vara så pass långt söderut i delstaten och i området hade det hundra år tidigare brutits sandsten. Förutsättningar som på många sätt påminner om de i Bourgogne, något som passade Josh Jensen perfekt.

1975 kom Caleras första vin - Zinfandel på inköpta druvor. I dag är det pinot Noir och Chardonnay som gäller men man gör också två viner på Viognier, varav det ena är ett sött dessertvin.

Caleras bas-pinot är gjort av druvor från nio namngivna vingårdar i Monterey, Santa Barbara och San Benito Counties. Det doftar ganska fantastiskt! Här finns givetis gott om röda bär, främst hallon men även mörka körsbär, mjölkchoklad, halm och solvarm hud. Ganska magnifikt faktiskt!

Smaken är lätt och något kryddig. Hallonen återkommer men här finns även röda vinbär och hög syra.

Medan doften imponerar stort känns tyvärr smaken något endimensionell men av de 14,8 procenten alkohol (14,5 enligt Sb) märks inte ett spår. Silkiga tanniner tittar fram när temperaturen i glaset stiger något men är nästan helt omöjliga att upptäcka vid "Pinot Noir-temperatur."

Calera 2007 Pinot Noir är helt klart ett bättre vin än förra årgången och utmärkt att dricka redan nu. För att nå ända fram krävs det dock fortfarande lite till. Jag har ännu inte provat Caleras dyrare, vingårdsbetecknade viner men det måste bli ändring på det snart.

Vi dricker denna kaliforniska Pinot Noir till pappardelle med sås på kycklinglever som bland annat smaksatts med rosépeppar och rostade mandelspån. En mycket bra kombination.


Kycklinglevergryta med rosépeppar och mandel

4 pers

450 g kycklinglever, skuren i bitar
125g bacon strimlad
1 gul lök, strimlad
1 röd paprika, strimlad
salt
svartpeppar
1 dl rött vin
2 dl matlagningsgrädde
1 msk rosépeppar
2 msk smör
olja
1 msk chiliolja
75 g mandelspån, rostade

Stek svamp i smör i en gryta. Lägg i lök och paprika och låt detta steka med. Stek bacon och lever i olja i stekpanna och tillsätt detta i grytan. Salta och peppra. Häll på vin och koka utan lock i någon minut innan grädde tillsätts. Rör om och koka på svag värme. Tillsätt chiliolja. Strö över rosépeppar och rostade mandelspån. Smaka av med salt och peppar.

Servera till pasta, t ex pappardelle eller tagliatelle och parmesan.

3 kommentarer:

Eva sa...

Johan, var kom svampen i receptet ifrån? Det stod det inget om i ingredienslistan.

johan p sa...

Svamp eller inte är väl inte så noga...

Jag tror jag använde 100-200 g champinjoner.

Eva sa...

Thanx! Vi hade några svampar liggande i kylen så det gick bra. Gott med rostade mandlarna i!