Anpassad sökning

lördag, oktober 10, 2009

2008 Hiedler Grüner Veltliner Classic


Filmen "Julie & Julia" som hade svensk premiär i fredags har två parallella handlingar. Dels får vi berättelsen om tv-kocken Julia Child som i efterkrigstidens Paris skapade kokboken "Mastering the Art of French Cooking" men här finns också historien om Julie Powell som drömmer om att bli författare och som ett litet sidoprojekt för ungefär tio år sedan lagade sig igenom alla recepten i Childs bok under ett år och samtidigt bloggade om det.

Jag har ännu inte sett filmen (vi ska bege oss till bion om ungefär 20 minuter) men i en intervju i amerikanska Vogues augustinummer berättar producenten Nora Ephron om sitt eget favoritrecept, som inte finns i "Mastering the Art...". Noras recept lät intressant så jag bestämde mig för att prova, dock med vissa justeringar och eftersom det inte fanns några mängder angivna i Vogue får blir det alltså min variant som presenteras nedan.

Gott blev det i alla fall och en riktigt bra kombination med oktobernyheten 2008 Hiedler Grüner Veltliner Classic. Förmodligen alla som letat sig hit känner till att oktobernyheterna på Sb är så kallat strategiska och ska finnas i sortimentet åtminstone ett år.

Hiedler med sin doft av päron och exotiska frukter kommer vi säkert att dricka mera av. För ungefär en hundring är det ett ypperligt vardagsvin till rätt mat och jag längtar efter att prova det till en klassisk wienerschnitzel.

I munnen är vinet friskt och runt och ovanligt fruktigt för en Grüner Veltliner. Vitpepparn letar vi dock förgäves efter, både i doft och smak.


Krämig purjopasta

4 pers

pasta
1 stor purjolök, strimlad
2 msk smör
4 msk grädde
0,5 msk kycklingfond
1 dl parmesan, riven
svartpeppar
salt
250 g stenbitsrom

Koka pasta till 4 pers. Mjuka upp purjon i smör i en stekpanna. Tillsätt grädde och fond. Koka ihop och tillsätt parmesanen. Låt allt bli genomvarmt och smaka av med salt och peppar. Blanda med pastan. Lägg upp på tallrikar och toppa med stenbitsrom.

PS. Vi har sett filmen nu och det var riktigt bra. Inte något tankeväckande mästerverk precis om någon väntat sig det från Nora Ephron men väldigt underhållande och Meryl Streep är smått magnifik i rollen som Julia Child. DS.

Inga kommentarer: