Anpassad sökning

söndag, oktober 25, 2009

2002 Mayacamas Vineyards Merlot


Mayacamas Mountains bildar en naturlig gräns mellan Napa och Sonoma. Här på 600 meters höjd över havet, nära toppen av Mount Veeder ligger Mayacamas Vineyards.

Det otillgängliga vineriet byggdes 1889 av en tysk immigrant som inte lyckades överleva ekonomiskt och lämnade berget i början av 1900-talet. Både vingård och byggnader förföll under flera år innan det i början av förbudstiden inofficiellt började göras vin på Mount Veeder igen.

Från slutet av 1920-talet fram till 1968 då Robert Travers och hustrun Elinor tog över, växlade ägandet några gånger och vingården fick sitt nuvarande namn.

Det var med vin på Cabernet Sauvignon som planterats i början av 1960-talet Mayacamas Vineyards 1976 blev uttagna att medverka i "the Judgement of Paris." Paret Travers släppte motvilligt ifrån sig några 71:or som inte börjat säljas än och som hamnade utanför topp tio.

Bättre gick det 1986 vid Wine Spectators provning då samma viner tävlade mot varandra igen och 1971 Mayacamas Vineyards Cabernet Sauvignon kom på en sammanlagd andra plats. Även vid 30-årsjubiléet av "the Judgement of Paris" hamnade 1971 Mayacamas Vineyards Cabernet Sauvignon högt. Denna gång blev man delad trea.

Men det är alltså inte Cabernet Sauvignon vi provar i dag även om det finns en liten del (6%) av denna druva inblandat i 2002 Mayacamas Vineyards Merlot.

Sent 1980-tal utökades vingårdsarealen till nuvarande ungefär 22 Ha. Förutom att plantera ytterligare Cabernet Sauvignon och Chardonnay blev det också små lotter med Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Pinot Noir och Merlot.

Mayacamas Vineyard tillverkar varje år ungefär 5000 lådor vin varav Cabernet Sauvignon och Chardonnay står för vardera cirka 2000. Vad jag förstått handlar det endast om ett par hundra lådor Merlot varje år.

Vi dricker vinet till Lasagne och det fungerar alldeles förträffligt. Det doftar ganska mycket körsbär, både mörka och röda och fattonerna är ganska tydliga. Här finns också örter, aningen jord, cherry gum, viol, lakrits och körsbärspraliner.

Vinet har relativt hög syra och smakar inte alls så amerikanskt som vinerna längre ner i dalarna på båda sidor om berget. Även i smaken är det frukt som dominerar men svarta vinbär har seglat upp nästan jämte körsbären och tävlar om uppmärksamheten. De örtiga tonerna står lite mer i bakgrunden medan nymald svartpeppar också vill vara med och leka.

Ett gott och läskande vin på 96% Merlot. Druvan som gör Jen extra lycklig och som är hennes favorit.

2 kommentarer:

Eva sa...

Är Jen lycklig är Johan lycklig! Me like.

johan p sa...

Puss till dej, Eva!