Anpassad sökning

fredag, juni 06, 2008

2007 Ironstone Old Vine Zinfandel

Vi kör rakt igenom amerikanskt i dag. En enkel Zin från Ironstone Vineyards i Lodi och till det "pulled pork" på surdegsbröd och BBQ-majskolvar som tillagas med blasten kvar och vid sidan av - en liten grönsallad. Pulled pork finns i massor av varianter men det jag lagade i dag är ett av de enklare jag stött på. Det finns också ett utmärkt recept på taffel. Egentligen ska rätten tillagas i grill men eftersom vi inte har någon och grannarna nog inte skulle uppskatta en 7 timmars rökning gör vi rätten i vår i lergryta på svag värme.

I originalreceptet ska köttet lagas med endast root beer och inga som helst kryddor. Men jag lägger i en Ají amarillo som är den chili jag har hemma och gnider köttet med salt och peppar. Dessutom skvätter jag i en matsked liquid smoke och täcker med grovt skivad lök. Resultatet blir lysande men en hel bit karré med lite mer fett på hade nog varit att föredra framför kotlettbiten jag använder i dag. Tyvärr fanns ingen hel karré i butiken där jag handlade.

Laga det här om du har tid istället för att steka köttfärs med kryddblandning nästa gång det ska serveras taco-buffé. Det tror jag både små och stora barn skulle gilla.

Ironstone Old Vine Zinfandel har alltså sitt ursprung i Lodi öster om San Fransisco. Lodi med sina 60.000 invånare brukar kallas ”the Zinfandel Capital of the World” och här tillverkas det massor av vin. Men det finns inte många producenter som sticker ut med sin höga kvalitet (även om de finns). Här är det istället kvantitet som räknas.

Det som numera heter Ironstone startade druvodling på 40-talet men det var inte förrän 1988 man gjorde sitt första egna vin. Rankorna till 2007 Ironstone Old Vine Zinfandel är närmre 50 år gamla. Det är inte en ren Zin utan vinmakaren har också blandat i 10% Petit Sirah.

Katrinplommon, körsbärssylt, örter och blandade röda och mörka bär finns i doften. I smaken som är mycket mjuk, syltig och aningen söt, återkommer bären – hallon dominerar. Här finns också örterna och det avslutas med lite syrlighet och ett sting av alkohol. Över både doft och smak svävar rostade fat. En zin som knappast imponerar men för den som gillar stilen är det en helt OK syltig fruktbomb. Personligen tycker jag att det finns flera viner på samma druva i prisklassen som tilltalar mig mer.


Pulled pork
Räcker till åtminstone 6 personer men det beror såklart på vad som serveras till

1 kg benfri karré i bit
2 dl root beer (alt Dr.Pepper eller Coca Cola)
Salt
Peppar
1 aji amarillo-chili
1 msk liquid smoke
1 gul lök, grovt skivad
någon sorts bbq-sås

Gnid in köttet med salt och svartpeppar. Lägg det i lergryta (eller motsvarande gryta med lock) tillsammans med chilin. Häll på root beer och liquid smoke. Lägg löken ovanpå köttet. Koka långsamt i ugn 120° i minst ca 5 timmar men gärna det dubbla. Kontrollera någon gång att det finns vätska kvar. Tillsätt mer om det behövs. Köttet är klart när det är så mört att det faller sönder när du drar med en gaffel över det. Ta ut och låt svalna. Luckra upp köttet med en gaffel. Blanda med någon dl root beer-sky och ungefär 1 dl bbq-sås och värm vid servering. Lägg köttet i bullar eller hamburgerbröd.


BBQ-sås

1 stor gul lök, hackad
3 klyftor vitlök, hackade
1 grön chili, hackad
½ dl rapsolja
½ dl vitvinsvinäger
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 dl ketchup
½ dl tomatpuré
1 msk liquid smoke
3 msk farinsocker
2 msk dijonsenap
Tennessee Sunshine Sauce eller annan pepparsås

Blanda alla ingredienser. Koka 5 minuter. Kör kort med stavmixer. Smaka av med pepparsås.

BBQ-majskolvar

2 pers

2 majskolvar med blasten kvar
40 g smör
0, 25 dl BBQ-sås
Några droppar liquid smoke
salt

Låt majskolvarna ligga i blöt ca 30 minuter, så att blasten blir fuktig. Vispa smöret och blanda i BBQ-sås och liquid smoke. Öppna skalen försiktigt och bred på smör, snurra ihop bladen i toppen. Lägg majskolvarna i ugn på grillvärme 300° eller på ”riktig” grill . Vänd majskolvarna då och då. Grilla ca 10 - 12 minuter. Öppna blasten och salta lätt.

Inga kommentarer: