Anpassad sökning

lördag, juni 07, 2008

2007 Château Mourgues du Gres Capitelles des Mourgues Rosé


En rosé från Costières de Nîmes i Languedoc som är gjord till mat och som fungerar bra till dagens sallad men som också hade passat mig perfekt att dricka som drink. Vinet är gjort på mestadels Mourvèdre men också Syrah och Grenache. Hur stor andel av respektive druvsort framgår inte. Texten ”sine sole nihil” på flaskans etikett betyder ungefär ”ingenting utan solen”.

I doften hittar vi smultron, jordgubbar, röda vinbär, örter och vanilj. Vinet har härlig, hög syra och är ganska gräsigt. Jordgubbar och röda vinbär återkommer i smaken men här finns också hallon.

Salladen vi äter innehåller bland annat gravad lax, blodgrape och grillad sparris. Den blir delikat även om den är ihopslängd av sådant vi har hemma. För att matcha den höga syran i vinet har vi en ganska syrlig dressing med dijonsenap och dragon.

Eftersom Jen nyss kommit hem från Lucern avslutar vi med att knapra på en Gryuere Alpage och en bit Vully och vi kan inte hålla oss ifrån att doppa ostbitar i tryffelhonung. Delikat, även om rosé kanske inte var det mejerikillarna i Schweiz närmast hade i tankarna när de ystade dessa ostar.

Inga kommentarer: