Anpassad sökning

torsdag, juni 12, 2008

2006 Duck Pond Pinot Noir

2006 Duck Pond Pinot Noir

Duck Pond Pinot Noir har vi gillat i tidigare årgångar och nu när 2006:an kommit som tillfällig nyhet på Sb är vi såklart nyfikna att prova.

Pinot Noir är den dominerande druvan i Oregon och svarar för över 50% av delstatens produktion. Vinodlarna hade tidigare ganska stora problem med druvan men sedan man fått kloner från Bourgogne som mognar fortare än de naturligt muterade sorterna från Kalifornien fungerar det hela mycket bättre.

Trots att bara 1% av USA:s befolkning bor i Oregon säljs hela 50% av vinproduktionen inom statens gränser. En unikt hög siffra. Inte någonstans i världens stannar en så stor del i odlingsregionen. Här kanske man kan ana en del av förklaringen till varför det finns så lite Oregon-vin att få tag på i Sverige.

Duck Pond ligger i Willamette Valley, det största, viktigaste och mest välkända vinområdet, beläget strax söder om Portland. Willamette ska uttalas med betoning på a:et.

Duck Pond Pinot Noir av årgång 2006 är nog ett litet snäpp tråkigare än den förra även om det är väldigt hårfina skillnader. Vinet som har en inblandning av 3 % Gamay, fick längre tid innan det buteljerades för att integrera tanninerna och vinet är mycket riktigt väldigt mjukt. Jag hade önskat lite mer strävhet. Hallon dominerar den fruktiga doften men här finns också körsbär, plommon, örter och svartpeppar. Jen nämner också kött-buljong.

I munnen är vinet som sagt mycket mjukt och fruktigt. Hallonen tar åter täten men det finns också en behaglig örtig kryddighet, lite jordgubb och en aning lakrits.

Vi låter en enkel men mycket god och ganska elegant version av kycklingfilé ackompanjera och kryddigheten i vinet möter som planerat fint upp nejlikorna och det fungerar riktigt bra.


Kycklingfilé med schalottenlök- och fikonsky

2 pers

2 kycklingfiléer
4 torkade fikon
4 schalottenlökar, skalade
1 dl fruktigt rött vin
½ dl vatten
1 msk kycklingfond
½ citron, endast skalet
1 krm mortlade kryddnejlikor
1 tsk socker
Salt
Svartpeppar

Värm ugnen till 225°.

Stek schalottenlökarna i olivolja på mediumvärme i ca 10 min. Tillsätt vin, fond, fikon, citronzest, socker och nejlika. Sjud under lock i 30-45 minuter. Fikonen ska bli riktigt mjuka men behålla sin form. Öka sedan värmen och koka i 5-10 minuter så att skyn tjocknar. Krydda med salt och peppar och smaka av.

Stek båda sidor av kycklingfiléerna hastigt på grilljärn. Stek sedan klart i ugnen, tills filéerna når en innertemperatur på 70°. Häll den varma såsen över filéerna och servera med t ex ris och en grönsallad.

Inga kommentarer: