Anpassad sökning

torsdag, juni 05, 2008

2004 Mayacamas Vineyards Chardonnay


Strax norr om San Francisco ligger Napa Valley och Sonoma Valley. Ungefär mitt emellan dem, som en avskiljare ligger Mayacamas Mountains och långt söderut i denna lilla bergskedja finns Mount Veeder. Ungefär där ligger Mayacamas Vineyards.

På slutet av 1880-talet byggde en tysk immigrant ett vineri här som fortfarande finns kvar och används. Mayacamas Vineyards nuvarande vinmakare Bob Travers gör vin på ett mer europeiskt än amerikanskt vis, t ex har vinet inte genomgått någon malolaktisk jäsning.

Vinhuset har fått uppmärksamhet då det var ett av Cabernet Sauvignon-vinerna av årgång 1971 som valdes ut till den berömda provningen i Paris 1976 och som har kommit mycket högt upp i resultatlistan i de omprovningar som gjorts 1986 (av Wine Spectator) och 2006.

Det är premiär för oss att prova vin från Mayacamas Vineyards och vi blir inte besvikna. Vi börjar med att hälla vinet i karaff och låter det andas frisk luft i någon timme. I den svala doften hittar vi mineral, mandel, physalis, citrus, gula äpplen och fat. Den smöriga smaken är häftigt lång med en svans som hettar men på ett angenämt sätt. Alkoholhalen är 14,5%. Här återkommer de gula äpplena, citrus och faten.

Ett vin som vi fungerar alldeles förträffligt med maten som i dag består av sjötungafiléer med en citron-smörsås och ett potatismos med hårt brynt smör. Nötigheten i moset tillsammans med citronsmaken och smöret i såsen möter snyggt upp vinet och gör det hela till en riktig festmåltid.


Citron-smörsås

4 pers

2 msk hackad schalottenlök
2 msk morot skuret i små tärningar
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk fiskfond
2 dl vispgrädde
1 lagerblad
salt och peppar
1 tsk gurkmeja
2 msk citronsaft
1/2 msk rivet citronskal
2 msk smör

Fräs löken och morotstärningarna i smör. Häll över vin, buljong, grädde. Lägg i ett lagerblad, salta och peppra, låt såsen koka upp och sedan sjuda i 10 minuter. Blanda i gurkmejan, citronsaft och citronskal. Sila såsen. Vispa ner 2 msk smör.

2 kommentarer:

Paolo Rossi sa...

Johan; följer din mat- och vinblogg! Nu vet jag inte om det är du allena som är chef eller om J också kockar men finfina recept är det!

Har ni lust att komma hem på besök hos oss för lite mat och vin? Hade varit supertrevligt och en ära!

Juggens kopis; vin-niklas :-)

P.S. Kolla in min nystartade blogg;
http://miseenbouteille.blogspot.com/

johan p sa...

hej niklas,

jag har läst din blogg i stort sett sedan du startade den men inte visste jag att du var du!

jag har mailat dig.