Anpassad sökning

lördag, oktober 13, 2007

2006 Torremora Dolcetto

2006 Torremora Dolcetto

Någon gång om året, när Jen handlat med sig från Italien brukar vi äta puntarelle (som heter sallatscikoria på svenska) med sardellsås och buffelmozzarella. Puntrelle är skott från catalognan, en cikoriasort, och är en specialitet från Rom. Den har en kraftig och ganska bitter smak som inte är så god på egen hand men med sardellsåsen och den milda mozzarellan är det fantastiskt. Tyvärr har jag aldrig sett sallatscikoria i någon affär här och inte heller under de år jag jobbade extra hos en av Sveriges största frukt- och grönsaksimportörer. Finns den egentligen någon gång till försäljning i det här landet och i så fall var? Publicerar en bild så att ni kan se hur den ser ut.

Eftersom våra grönsakslådor från Årstiderna innehöll väldigt fin ekblads- och vanlig huvudsallad bestämmer vi oss för att helt enkelt byta ut puntarellen mot dessa båda sorter och se vad som händer. Det funkar faktiskt riktigt bra men går givetvis inte att jämföra med originalet. Väl värt att prova med den ganska galna sardellsåsen/dressingen.

Att dricka till provar vi ett billigt vin från Fontanafredda som är specialframtaget för den svenska marknaden. Vinet smakar mycket bra och har alla förutsättningar för att bli ny favorit till vardagsvin. Torremora Dolcetto 2006 är gjort på 100% dolcetto och har en fruktig och bärig doft med inslag av örter (mynta) och en svag beska i smaken som domineras av körsbär och svarta vinbär.


Sardellsås

1 vitlöksklyfta
8 sardeller i olja
2 msk vinäger
5 msk olivolja
Salt och peppar

Mosa sardeller och vitlök i en mortel och tillsätt olja och vinäger, eller kör i mixer. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: