Anpassad sökning

fredag, oktober 19, 2007

2004 Echeverria Cabernet Sauvignon Limited Edition


Uppdraget som för några veckor sedan gick till Den långe Jugoslaven var att ta fram det bästa röda systemet hade för max 300 kronor och han behövde inte tänka på någon speciell mat. Denna skulle anpassas efter vinet. Tyvärr hade jag missuppfattat när Jen skulle komma hem från en av sina jobbresor och därför har vinet blivit liggande i källaren sedan dess. Nu gör det i och för sig inte något för Echeverria Limited Edition Cabernet Sauvignon 2004 från Chile har definitivt lagringspotential för åtskilliga år till. Vinmakaren själv föreslår upp till åtta.

Vi luftar vinet i 4 timmar innan vi äter och lång luftning är förmodligen att föredra. Vinet är förvånansvärt mjukt men smakprovet i samband med karafferingen får verkligen håren på tungan att resa sig!

Doftmässigt är det mycket Cabernet Sauvignon – svarta vinbärsbuskar, ceder, läder, kallt kött och körsbärskärnor men vinet är inte enbart gjort på denna druva utan innehåller också 5% syrah och 5% carmenère. I smaken återkommer körsbärskärnorna och vinet är ganska kryddigt. Fatlagringen på nya franska ekfat i sammanlagt 24 månader har satt sina spår. Enligt min erfarenhet har chilenska högklassiga viner en tendens att ha för mycket av allt men i Echeverria Limited Edition Cabernet Sauvignon 2004 råder en behaglig balans. Ett mycket gott och komplext vin som funkar utmärkt till våra lamm-entrecôter, stuvad trumpetsvamp, rödvinsssås, potatisgratäng och kokt brysselkål. Potatisgratängen är lite okonventionell då den kokas innan gratineringen.


Potatisgratäng

4 port

Laktosfria produkter kan naturligtvis bytas ut mot ”the real thing”.

1 kg potatis
2,5 dl solhavre
2,5 dl oatley havregrädde
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
Olja
Salt, peppar

Skär potatisen tunt. Strimla purjolöken och krossa vitlöksklyftorna. Fräs purjolöken och vitlöksklyftorna i lite olivolja utan att dom tar färg. Häll i grädden och mjölken och koka upp. Lägg i den hyvlade potatisen och salta och peppra rikligt. Koka potatisen tills blandningen har blivit tjock och krämig. Häll upp i en ugnsfast form och gratinera i 180 grader ca 30-40 min.

Inga kommentarer: