Anpassad sökning

söndag, oktober 28, 2007

2004 Pio Cesare Langhe Nebbiolo


Vinet som alla älskar att älska, och visst är det jättegott. Jag har druckit det förut men tror det var en äldre årgång, som också var mycket bra.
Vinet doftar nästintill magnifikt av körsbär, gräs, vanilj, kronärtskocka, en gnutta köttbuljong och mer men som våra otränade näsor inte kan hitta rätt namn på. Vinet är vid öppning ganska strävt men efter några timmar förvånansvärt mycket mjukare, utan att förlora något på köpet. I den ganska strama smaken hittar vi mycket kryddor, mer körsbär och choklad. Gott och vilket kanske egentligen är ointressant, mycket för pengarna.

Vi dricker Langhe Nebbiolo 2004 till ett recept hämtat från hjälten Jens Linders nya bok ”Långkok”. En rödvinsmarinerad (Campolieti) fransyska, rödvinssås, råstuvade potatis och rödkål som vi gjort för att ätas till gåsen om några veckor. Egentligen ska det vara kyndel till såsen men det fanns inte i grannskapets affärer så vi fick helt enkelt utesluta detta. Dessutom var det alldeles för mycket buljong i receptet. Jag hällde i 5 dl men det hade nog räckt med hälften. Mycket gott blev det i alla fall.

Jens Linders rödvinsstek med sidfläsk och kyndel

1 kg benfri oxstek (ex. fransyska)
saltsvartpeppar ur kvarn
1 msk smör
1 msk matolja
6 skivor rimmat fläsk eller bacon

Marinad:
3 dl rött vin
1 skivad gul lök
3 tunnskivade vitlöksklyftor
2 smulade lagerblad
½ dl japansk soja

Sås:
marinaden, inklusive lök ochkryddor
5 dl buljong (av vilt eller oxe)
1 tunnskivad morot
1 tsk kyndelkajennpeppar efter smak
1 tsk pressad citronsaltsvartpeppar ur kvarn

Blanda marinaden i en skål, lägg ner steken och täck med plastfolie. Låt stå i kylskåp i cirka 8 timmar (vår låg i ett helt dygn). När steken är färdigmarinerad, ta upp den ur marinaden och torka den noga med hushållspapper. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra steken och bryn den sedan noga i smör och olja i en stekpanna. Linda fläsk eller bacon runtom och stek den i ugnen på galler med en långpanna under. Sätt i en stektermometer. Laga såsen under tiden: Koka upp marinad och buljong med morotsskivorna. Låt alltsammans sjuda utan lock i 10 minuter. Tillsätt kyndel och låt sjuda någon minut. Mixa såsen tills den blir helt slät. När köttets innertemperatur når 60 grader (det tar 1-1½ timme beroende på stekens form), tas steken ut och får vila ovanpå spisen i 10 minuter i ett foliepaket. Vispa ur långpannan med lite vatten och häll i såsen tillsammans med saften som runnit ut i foliepaketet. Låt såsen koka upp en sista gång. Smaka av med kajennpeppar, citron, salt och peppar.

Inga kommentarer: