Anpassad sökning

söndag, juni 03, 2007

Första posten


Eftersom vi inte kunde dricka Felton Roaden så blev det den här. Inga jämförelser i övrigt men jag hoppas att Systembolaget bestämmer sig för att börja ta in Drostdy Hof Sparkling Brut som är ett mycket bra mousserande vin för ett mycket tilltalande pris.


2001 Felton Road Chardonnay

Vinet hade efterjäst och var odrickbart...


2005 Becker Steinhauer Veldenzer Kirchberg Reisling Auslese

Till dessert äter vi en jordgubbs/rabarberkompott med vaniljglass och dricker ännu en Becker Steinhauer Veldenzer Kirchberg Reisling Auslese 2005 som jag köpte ett litet lager av när Systembolaget reade dem för strax över en hundring. Vinet funkade perfekt till de lite syrliga rabarberna.


Rabarber och jordgubbskompott

1 kg rabarber
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 liter jordgubbar
1/2 tsk vanilsocker

Skär 4/5 av rabarbern i stora bitar och låt koka med socker, vatten och jordgubbar ca 20-30 minuter. Passera genom en sil. Koka upp på nytt och tillsätt vaniljsockret. Skär resten av rabarbern fint. Bryn hastigt med litet socker i en panna och tillsätt till rabarberkompotten.



Det är inte första gången det dricks Saint Clair i det här huset och förmodligen inte den sista heller. Ett utmärkt vin till ett bra pris. Dracks till gårdagens huvudrätt som bestod av en rustik risottovariant gjord på spelt istället för ris med grillad grön sparris och stekt rökt fläsk. Om man inte äter för- och/eller efterrätt bör mängderna i receptet utökas något.

Speltotto med grillad sparris och stekta fläsktärningar

4 pers

2,5 dl speltgryn
2 bananschalottenlökar
5-6 dl kycklingbuljong
½ tsk gurkmeja
1 msk olivolja
1 dl riven parmesan (spara lite att hyvla till servering )
salt
svartpeppar
citronsaft
bladpersilja
400 g rökt sidfläsk
1 knippe grön sparris
1-2 msk rapsolja
socker

Hacka löken och fräs löken i olivolja, i med gurkmeja. Vänd ner spelt och i med buljongen. Kokas mjuka ca 30 minuter och sedan i med citronsaften och parmesanen salt och svartpeppar. Skär fläsket i 2 cm stora tärningar och stek. Bryt av nedre delen på sparrisen och dela varje sparris på mitten. Pensla med rapsolja och stö över en nypa socker. Stek i grillpanna - salta, peppra. Vid servering hyvla lite parmesan och strö finskuren bladpersilja över speltotton.


2006 Tavl La Combe d'Or

Gott rosévin men funkade inte alls till Gazpacho som jag hade hoppats. Fungerar säkert bättre som sippvin på balkongen.


Gazpacho

2 skivor vitt bröd
1 gul lök
1/2 kinesisk vitlök
1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
1 röd chillifrukt (utan kärnor och mellanväggar)
1/2 skalad och urkärnad gurka
600-700 g passerade tomater
4 msk olivolja
en skvätt vitvinsvinäger
4-5 dl hönsbuljong
1 nypa salt
kayennpeppar
svartpeppar
salt
ev. kummin

Skär bort kanterna på brödet och lägg det i en skål. Häll på lite vatten så att det täcker och låt stå ca 10 minuter. Rosta och skala paprikorna. Skala lök och vitlök. Skär den gula löken, paprikor, chillin och gurka i bitar. Finhacka vitlöken. Krama vätskan ur brödet och lägg det tillsammans med grönsaksbitar, vitlök, passerade tomater, olja och vinäger i en blender. Kör blandningen slät. Späd med buljong till önskad konsistens. Smaksätt med cayennepeppar, salt, svartpeppar och eventuellt kummin. Kyl soppan.

Stek brödbitar till krutonger i olja eller smör med lite örtsalt i en stekpanna.

Servera med gurktärningar, krutonger och olivolja.




1999 Ridge Santa Cruz Mountains Cabernet Sauvignon

Till småländsk kronhjort med potatisplättar med syltad ingefära, trattkantarellsufflé och portvinssås. Både maten och vinet var fantastiskt gott.


Halva flaskan avvändes för marinering av kronhjorten (se ovan) och resten dracks till en max-burgare med ost och bacon. Väldigt syltigt vin utan något som helst finlir som jag tröttnade på innan flaskan var urdrucken.


2001 la Salle de Chateau Poujeux

Tyvärr den sista av våra flaskor. Funkade utmärkt till... ja, det var någon form av gryta som jag minns inte detaljerna kring men den fick godkänt av föräldrarna.