Anpassad sökning

onsdag, juni 06, 2007

2005 Fournier Pouilly-Fumé

2005 Fournier Pouilly-Fumé

Gott vin men kanske det sämsta sauvignon blanc från Loire vi druckit på sista tiden. I doften hittade jag mest nässlor och flickvännen krusbär. Det vi inte gillade var att vinet var extremt friskt (syrligt) och utan mat var det inte särskilt gott alls. Vi drack det till en pastasallad med rökt lax, marinerade champinjoner och en lagrad getost (flickvännen är kraftigt laktosintollerant och då funkar endast lagrad ost). Osten var inte alls lika syrlig som ”vanlig” chevrerulle men Valios nya cream cheese på en brödbit fick upp syran och även de marinerade champinjonerna hjälpte till och gjorde vinet lite mer samarbetsvilligt i munnen.

Det seeega lättbakade brödet rekommenderas varmt som ett tillbehör till maten. Även pastasalladen var mycket god och fastän sallad är det lättaste man kan svänga ihop lägger jag upp receptet. Mängderna är mycket ungefärliga.

Pastasallad med rökt lax

250 g pastasäckor
200 g rökt lax i tunna skivor
1 ask babyspenat
1 galiamelon
1 avocado
100 g getost
100 g champinjoner
0.75 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
En näve färsk basilika
salt
peppar

Börja med dressingen/marinaden. Blanda olja och vinäger med lite salt och peppar och den strimlade basilikan.Skiva champinjonerna och häll marinaden över. Koka pasta enligt anvisningar på förpackningen. Spola av den i kallt vatten. Skär avokado och melon i grova tärningar. Strimla laxen. Blanda allt.

Seeegt bröd

1/2 pkt jäst( 25 g)
2 tsk salt
4 dl vatten
8-9 dl vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Lägg i salt, slå på litet av vattnet, rör ut jästen och häll i resten av vattnet. Häll i allt vetemjöl och rör ihop degen med en trägaffel. Degen blir ganska lös. Jäs degen under handduk i cirka 1-1 1/2 timme. Häll upp degen i en långpanna med bakpapper. Låt den jäsa i 15 minuter och sätt under tiden ugnen på 250 grader.Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, sänk sedan värmen till 125 grader och fortsätt grädda i cirka 40 minuter. Låt brödet svalna på ett galler.