Anpassad sökning

lördag, juni 16, 2007

2004 Trimbach Gewurztraminer


Vi kan inte riktigt bestämma oss om vinet luktar tropiska frukter eller fläder men enas till slut om att det nog är det senare som känns mest mitt i prick. Vinet har också en svagt parfymerad doft. Desto mer parfymerad är smaken, speciellt när vinet dricks utan mat men med saffran-citronsåsen som vi har till de ugnsstekta (eller ugnskokta) rödspättorna från Öresund försvinner den och fram träder fantastiskt gott vin. Jag har väldigt begränsad erfarenhet av gewurztraminer men är positivt överrraskad. Efter huvudrätten plockar vi fram två hårdostar; en Capridura-getost från Jämtland och vår absoluta favorit: Sivans hushållsost från Västergötland. Visst visste vi att Gewurztraminer skulle vara bra till ost men att det skulle bli så här fantastiskt hade vi ingen aning om. En riktigt smakhöjdare!

Fisken vi äter till maten är ugnsstekta hela rödspättor som jag tillagar i stekpåse utan något annat tillsatt. Till detta blev det cous-cous, haircots vertes, grillad citron och en saffran-cironsås.


Saffran-citronsås

½ finhackad lök
½ msk olivolja
1 nypa saffran
½ dl vitt vin
1 dl Crème Fraiche
½ citron
½ dl matlagningsyoghurt
salt och peppar

Fräs löken i oljan, strö ned saffran och slå på vinet. Låt vinet koka in. Slå i Crème Fraichen och låt det koka upp.Raspa skal av citronen och pressa saften över såsen. Låt svalna, och blanda sedan ned yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: