2005 Becker Steinhauer Veldenzer Kirchberg Reisling Auslese
1 kg rabarber
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 liter jordgubbar
1/2 tsk vanilsocker
Skär 4/5 av rabarbern i stora bitar och låt koka med socker, vatten och jordgubbar ca 20-30 minuter. Passera genom en sil. Koka upp på nytt och tillsätt vaniljsockret. Skär resten av rabarbern fint. Bryn hastigt med litet socker i en panna och tillsätt till rabarberkompotten.
Speltotto med grillad sparris och stekta fläsktärningar
4 pers
2,5 dl speltgryn
2 bananschalottenlökar
5-6 dl kycklingbuljong
½ tsk gurkmeja
1 msk olivolja
1 dl riven parmesan (spara lite att hyvla till servering )
salt
svartpeppar
citronsaft
bladpersilja
400 g rökt sidfläsk
1 knippe grön sparris
1-2 msk rapsolja
socker
Hacka löken och fräs löken i olivolja, i med gurkmeja. Vänd ner spelt och i med buljongen. Kokas mjuka ca 30 minuter och sedan i med citronsaften och parmesanen salt och svartpeppar. Skär fläsket i 2 cm stora tärningar och stek. Bryt av nedre delen på sparrisen och dela varje sparris på mitten. Pensla med rapsolja och stö över en nypa socker. Stek i grillpanna - salta, peppra. Vid servering hyvla lite parmesan och strö finskuren bladpersilja över speltotton.
Gott rosévin men funkade inte alls till Gazpacho som jag hade hoppats. Fungerar säkert bättre som sippvin på balkongen.
Gazpacho
2 skivor vitt bröd
1 gul lök
1/2 kinesisk vitlök
1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
1 röd chillifrukt (utan kärnor och mellanväggar)
1/2 skalad och urkärnad gurka
600-700 g passerade tomater
4 msk olivolja
en skvätt vitvinsvinäger
4-5 dl hönsbuljong
1 nypa salt
kayennpeppar
svartpeppar
salt
ev. kummin
Skär bort kanterna på brödet och lägg det i en skål. Häll på lite vatten så att det täcker och låt stå ca 10 minuter. Rosta och skala paprikorna. Skala lök och vitlök. Skär den gula löken, paprikor, chillin och gurka i bitar. Finhacka vitlöken. Krama vätskan ur brödet och lägg det tillsammans med grönsaksbitar, vitlök, passerade tomater, olja och vinäger i en blender. Kör blandningen slät. Späd med buljong till önskad konsistens. Smaksätt med cayennepeppar, salt, svartpeppar och eventuellt kummin. Kyl soppan.
Stek brödbitar till krutonger i olja eller smör med lite örtsalt i en stekpanna.
Servera med gurktärningar, krutonger och olivolja.
Till småländsk kronhjort med potatisplättar med syltad ingefära, trattkantarellsufflé och portvinssås. Både maten och vinet var fantastiskt gott.
3 kommentarer:
test 1
test 2
test 3
Skicka en kommentar