Anpassad sökning

söndag, juni 10, 2007

2006 Gobelsburger Grüner Veltliner

2006 Gobelsburger Grüner Veltliner

Doften är frisk och fruktig och samma gäller smaken men där finns också en stark förnimmelse av peppar. Mycket bra vin för under 90 kronor! Vi drack det till en lyxig torskgratin med spenat och räkor.

Torskgratin

4 torskfiléer
2 kg potatis
smör
2 ägggulor
mjölk
1 dl riven parmesan
en påse spenat (200 g ?)
1 kg räkor med skal
3 dl vitt torrt vin
3 lagerblad
några hela vit och svartpepparkorn
2 dl grädde
2 st gul lök
3 vitlöksklyftor
dill
salt peppar

Skala och koka potatisen. Mosa den och rör i smör, ägggulor, salt, vitpeppar och mjölk så att du får ett luftigt och gott mos.

Sjud fiskfiléerna några minuter i vatten och vin med en lök och lagerblad. Ta ur fisken. Häll i den flytande fiskfonden, tillsätt lite av räkskalen och de grova dillstjälkarna och koka ihop. Häll i grädden när spadet kokat der till ca 1,5 dl. Tillsätt hackad dill.

Fräs vitlök och en skivad/hackad lök och tillsätt sedan spenaten.

Lägg spenaten i botten av en ganska stor ugnsfast form. Placera fisken ovanpå. Spritsa eller klicka ut moset längst kanterna. Lägg de skalade räkorna i mitten av formen. Häll på såsen. Gratinera i 250 grader till moset får fin färg.

Inga kommentarer: