Anpassad sökning

söndag, januari 31, 2021

2018 Bread & Butter Chardonnay



I november 2020 släpptes tre viner från Bread & Butter Wines i beställningssortimentet på Sb. Förutom den Chardonnay vi provat, även en Pinot Noir och en Cabernet Sauvignon. Alla tre vinerna kostar 159 kr. Importör är Sophronie AB.  

Bakom Bread & Butter Wines ligger WX Brands som är en av de större producenterna i USA och som har flera olika etiketter under sig. En av de nyare och kanske mest spännande är kanske Baileyana som för ganska många år sedan fanns på Sb.   

2018 Bread & Butter Chardonnay doftar tropisk frukt, vanilj, tobak och lakrits. Smaken är smörig med vanilj, stekta äpplen och fat. Vi gillar stilen och gör man det är 2018 Bread & Butter Chardonnay ett mycket bra köp. 

Vi dricker 2018 Bread & Butter Chardonnay till Fettuccine Alfredo. Alltså pasta med smör och parmesan. Väldigt enkelt men ibland mycket tillfredsställande. Det sägs att rätten skapades av Alfredo di Lelio i Rom 1907 eller 1908. Alfredo arbetade på sin mammas restaurang och ville laga något till åt fru som precis fött parets första barn. Alfredo kallade rätten "Fettuccine al triplo burro". På svenska ungefär "Fettuccine med trippelt så mycket smör". När Alfredo senare startade sin egen restaurang som fick namn efter honom själv, fick rätten följa med och döptes om till "Fettuccine Alfredo".


Pasta Alfredo

lördag, januari 09, 2021

2018 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County


Tyvärr en ovanligt svag årgång av Zinfandel Sonoma County från Seghesio i Healdsburg. Det är absolut inget dåligt vin men flera tidigare årgångar har levererat så fantastiskt bra att mina förväntningar alltid är rejält uppskruvade. I årgång 2018 utgörs druvblandningen av 87% Zinfandel, 9% Petite Sirah, 2% Carignan, 1% Syrah och 1% blandade blå druvsorter.

I doften hittar vi blåbär, cederträ och eukalyptus. Smaken är bärig med framför allt blåbär och björnbär. Här finns också fat och choklad. En del tanniner och ganska hög syra. 

Vi dricker vinet till fläskkotlett som vi serverade till BBQ-brysselkål som var mycket goda. Receptet finns nedan och kommer ursprungligen från Lena Abraham och finns på sidan Delish.com. Där finns också instruktionsvideo som lite tydligare visar hur BBQ-kålen ser ut. Som tillbehör picklade vi senapsfrö. Recept på dessa finns också nedan.


BBQ-brysselkål

4 pers

1,5 dl BBQ-sås
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2 tsk paprikapulver
1/2 kg brysselkål, halverade
salt
svartpepper.
1 pkt bacon

Sätt ugnen på 200°. Blanda BBQ-sås, olivolja, vitlök och paprika i en stor skål. Lägg bakplåtspapper i braspanna och srit ut brysselkålen. Häll över BBQ-såsenoch blanda runt. Salta och peppra. Skär bacon i stimlor och och lägg ovanpå kålen Baka i ugnen ca 30 min.


Picklade senapsfrö

6 msk gula senapsfrö (det går också bra att blanda gula och bruna)
0,5 dl ättika 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten

Koka senapsfrö i vatten 40 min. Sila bort vatten. Koka samman ättika, socker och vatten. Häll över senapsfröna i ren burk med lock.



BBQ-brysselkål, fläskkotlett med pickade senapsfrön,  majs,
grönsallad och lite extra BBQ-sås.

lördag, januari 02, 2021

2018 Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot


2018 Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot

Are you bold enough to be odd? 

Frågan ställs på hemsidan för Odd Lot Wines och det man syftar på är druvblandningarna i firmans två viner. En på 60% Cabernet Sauvignon och 40% Syrah och det vin vi druckit och som finns i beställningssortimentet på Sb. Detta vin är gjort på 80% Petite Sirah och 20% Petit Verdot.

Men speciellt djärva är knappast druvblandningarna. Det finns flera exempel på Sb med kombinationer av Cabernet och Syrah. 

Petite Sirah/Petit Verdot är samma sorts druvor som Michael och David Phillips använder i sin Petite Petit som vi provade senast i februari 2019

Att ha annorlunda etiketter är ytterligare något som är gemensamt för Odd Lot och en del av vinerna från Michael David Winery. Men efter att ha provat Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot måste jag säga att jag tycker det vinet är snäppet bättre än Petite Petit från bröderna i Lodi. 

Kanske är jag påverkad av att jag faktisk gillar den naivistiska etiketterna från Odd Lot. Blenden med Cab och Syrah lär dock aldrig komma till Sverige med originaletikett. Att kombinera framförande av flygplan med vindrickande går såklart inte för sig. Det sänder helt fel signaler till alla amatörpiloter i riket.

Odd Lot  60% Cabernet Sauvignon 40% Syrah

Bakom varumärket Odd Lot ligger familjen Scheid med sammanlagt över 1600 hektar vingård längst Salinas Valley, söder om San Fransisco. Vingårdarna brukas hållbart och är Certified California Sustainable. Tydligen går mindre än 2% av druvorna som odlas till Scheids egna viner. Av någon anledning som det säkert finns en bra förklaring till, görs det endast ett vin under flera av dessa varumärken. Några går att hitta på Sb men förutom dagens vin har jag tidigare endast provat 2015 Stoke's Ghost Petit Sirah. Det lämnade inte några bestående intryck och jag skrev tydligen inte om vinet på bloggen...

Övriga viner från Scheid finns under namnen: Scheid Family Vineyards, Sunny With a Chance of Flowers, VDR, District 7, Metz Road och Ranch 32. 

2018 Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot doftar svarta vinbär, solmogna björnbär och gräs. I den fruktiga smaken finns jordgubbar, smultron och hallon tillsammans med fat och vanilj. Syran är ganska hög och allt har en fin balans. Inget stort vin men fruktigt, fylligt och gott. Importeras av Winemarket och priset ligger på 119 kr. Jag tänker beställa några flaskor till. Billigt och bra ska aldrig underskattas!


BBQ-kött, mexican rice, creamed corn och diverse pickles.

lördag, december 19, 2020

2019 A Tribute to Grace Grenache Santa Ynez Valley


Låt mig börja med att berätta att jag missade att ta en bild av maten vi lagade och åt till denna härliga Grenache. Ni får alltså klara er utan foto på ugnsgrillade drumsticks, bönpommes, BBQ-sås med äpple och jalapeño samt Kenji Lopez Alts härliga rostade potatis.

A Tribute to Grace är något så ovanligt som en firma där den enda druvan som gäller är Grenache. I portföljen finns 14 olika viner på druvan. Bakom allt står Angela Osbourne från Nya Zeeland som gjorde sitt första vin i Kalifornien 2007. Grace är Angelas mormor Grace Brookes som betytt mycket för Angela  och som hon vill hylla med sina viner.

Vinet lanserades som tillfällig nyhet på Sb 17 november. Det finns fortfarande flaskor kvar runt om i landet och priset ligger på 199 kr. Veckans tips är att snabbt som ögat handla en eller ett par flaskor. Detta är nämligen ett mycket härligt vi och priset är inget mindre än ett kap!

I den fruktiga doften hittar vi jordgubb, körsbär, päron och citrus. Här finns också en kryddig ton och lite fat. Också smaken är fruktig med hallon, jordgubb och körsbär tillsammans med fat, smörkola, peppar och lakrits. Vi dricker gärna mer av 2019 A Tribute to Grace Grenache Santa Ynez Valley.

söndag, november 29, 2020

2017 Cuvaison Pinot Noir Carneros

Cuvaison i Carneros startades av familjen Schmidheiny 1969. Tio år senare köptes 160 ha mark som planterades med framför allt Chardonnay och Pinot Noir. Vingården och hela området kyls av dimma och vind från San Pablo Bay. Detta har gjort Carneros till det svalaste området i hela regionen. Utmärkt för odling av Pinot Noir och Chardonnay. 

Mitt i vingården ligger Cuvaisons vineri. Både vineriet och vingården drivs på ett hållbart vis och firman är certifierad Napa Green Winery, Napa Green Land, Bay Area Green Business och Fish Friendly Farming. Sedan 2002 är Steve Rogstad vinmakare på Cuvaison. 

Cuvaisons vingård kyls av vind och dimma från San Pablo Bay


Vi väljer att beställa 2017 Cuvaison Pinot Noir för att servera till årets firande av Mårtens gås. Vi satsar på gåsbröst istället för helstekt gås eftersom vi endast blir två vid bordet detta märkliga år. bort Till brösten lagar vi brysselkål med bacon, parmesan och granatäpple (recept nedan), gräddsås och Kenji Lopez Alt / Serious Eats fantastiska rostade potatis (film med recept nedan). Vi kompletterar med rödkål från Lulles i Söderhallarna (där även gåsbröstet kommer från), vår egen äppelmos och mintgelé.




Vinet är ungt och vi häller det på karaff redan på morgonen och ger det chans att andas under en hel dag. Dessutom gillar jag Pinot ganska kylt och vi låter vinet stå i kyl i nästan två timmar innan servering. 

I doften hittar vi blåbär, söta björnbär, lakrits och viol. Smaken är elegant med hallon, vinbär och syrliga körsbär. Vi hittar en del tanniner och syran är härligt frisk. En mycket god och elegant Pinot Noir som finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 399 kr.


Ugnsstekt brysselkål med bacon och granatäpple

4 pers

500 g brysselkål
olivolja 
salt och peppar
1 paket a' 140 g bacon
1 granatäpple (kärnorna)

Sätt ugnen på 200°. Gör rent brysselkål och ta bort de yttersta bladen. Dela stora huvuden och skär ett kryss i stammen på små huvuden. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper. Strimla eller tärna bacon och strö över kålen. Ringla över olivolja, salta och peppra. Blanda allt. Stek i ugn 20-25 min tills kålen fått fin färg på utsidan och är mjuk på insidan.


Stekt gåsbröst med rödkål, gräddsås, brysselkål med bacon och
granatäpple samt gele och äppelmos.


söndag, november 22, 2020

2014 Carlisle Zinfandel Carlisle Vineyard

2014 Carlisle Zinfandel Carlisle Vineyard

Jag har haft väldigt höga förhoppningar på denna Zinfandel från Carlisle Winery & Vineyards, beläget i den östra delen av Russian River Valley. De infriades varenda en!

Druvorna till vinet kommer från Carlisles egna vingård som planterades 1927. Förutom 87% Zinfandel ingår en hel drös med druvsorter i de resterande tretton procenten av vinet. Eller vad sägs om Alicante Bouschet, Petite Sirah, Grand Noir, Peloursin, Trousseau Noir, Tempranillo, Muscadelle, Malvasia, Muscat och ytterligare ett trettiotal andra sorters druvor...  

Det blev sammanlagt 681 lådor av detta vin av årgång 2014. Några flaskor släpptes på Sb i september 2017. De kostade 499 kr. Visserligen väldigt mycket pengar för en flaska men för ett så pass fantastiskt vin blir det rena rama fyndet.

BBQ-kött, bönpommes, potatis Romanoff, pickles, samt koriander- och
jalapeñosås.

Historien om Carlisle Winery & Vineyards tar sin början på 1980-talet när Mike Officer lyckades jäsa fram 20 liter vin i sitt kök. Under åren som följde fortsatte Mike och hans fru Kendal att prova sig fram med något fat varje år. Intresset växte och paret flyttade till Santa Rosa för att komma lite närmare händelsernas centrum. I mitten på 1990-talet var produktionen uppe i 300 lådor om året och 1998 startades Carlisle Winery & Vineyards.

I dag tillverkar Carlisle närmare 10 000 lådor vin om året och det mesta handlar om Zinfandel från gamla rankor. Nedan finns en filmad intervju med Mike Officer för den specialintresserade.



När vi häller upp vinet fylls hela rummet med härlig doft av cassis och björnbär. Med näsorna i glaset hittar vi fler sorters mörka bär tillsammans med mynta och peppar. Vinet har en mycket saftig smak. Känslan i munnen är ungefär som när man dricker Pucko men utan chokladsmaken. Björnbären återkommer tillsammans med svarta vinbär och mynta. Här finns också en frisk syra.

Vinet känns fortfarande ganska ungt. Enligt Carlisle egen "Drinkability rapport bör det drickas 2019-2025. Cellartracker föreslår 2018-2027. 

Vi väljer denna dag att köpa härligt bbq-kött från Brisket & friends i Årsta. Bland allt det goda valde vi oxbringa och fläsksida. Vi beställde inte några tillbehör men fick med oss en jättegod ingefärssås. De tillbehör vi lagade själva blev jättegoda bönpommes (recept nedan) och Potatis Romanoff. En skapelse som kan liknas vid en gratäng på bakad potatis. John Schenk från Strip House Steakhouse i Las Vegas brukar räknas som receptmakare men han säger själv att är hans mamma som lärt honom laga rätten.

Brisket och fläsksida från Brisket & friends.

Bönpommes

4 pers

500 g frysta gröna haricots verts  
3 msk olivolja 
100 g riven parmesan*  
Salt och svartpeppar

Värm ugnen till 225°. Vänd de frysta bönorna i en skål med olja, parmesan, salt och peppar. Fördela i ett jämnt lager bönor på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Stek i ugnen i 30–35 minuter tills bönorna fått lite färg och är spröda.

Receptet kommer från Elle mat och vin.

*Vi tyckte det var lite för mycket ost och rekommenderar att endast använda hälften. 

         
Bönpommes


Potatis Romanoff

4-6 pers

4 stora bakpotatisar
2 schalottenlökar, finhackade
3 dl riven cheddar
2 dl crème fraiche
1 krm cajennpeppar
Salt och peppar

Dag 1 Sätt ugnen på 225°. Rengör potatisen och stick några hål i skalet. Baka potatisen i 50-60 min eller tills den känns färdig. Låt svalna och sätt därefter in i kyl över natten. Potatisarna ska rivas på rivjärn och det går lättare om de är helt kalla.

Dag 2 Sätt ugnen på 175°. Riv potatisen (med skalet på) grovt på rivjärnet. Blanda med 2 dl ost kryddor och lök. Vänd ner crème fraiche. Överarbeta inte så att allt blir potatismos. Det ska fortfarande vara riven potatis. Lägg allt i en ugnsfast smord form. Strö över resterande ost och grädda tills gyllene cirka 30 min.

Potatis Romanoff
Potatis Romanoff

söndag, oktober 18, 2020

2018 POPUP Sparkling White Wine


Charles Smith firar 20 framgångsrika år i vinbranchen och hans Wines of Substance har växt till den 33:e största vinfirman i USA. Inte så dåligt marscherat. Speciellt med tanke på att han 2016 sålde Charles Smith Wines till Constellation Brands för 120 miljoner dollar.

Det senaste av Charles Smiths många projekt är POPUP och det är första gången det finns kulört färg i en etikett från Charles Smith. En mindre revolution!

Vinet är gjort på 100% Chardonnay från Evergreen Vineyard som med över 485 hektar är en av de största vingårdarna i Washington State. Här odlas Chardonnay, Riesling, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Viognier och Albariño. 

POPUP har doft av vit persika, päron, melon och marsipan. Vinet har hög fin syra och smakar persika, päron, äpple och ACO-fruktkola. Vi dricker det till en plockbricka med några olika ostar, bröd och lite annat smått och gott. 

POPUP med sitt ganska uppkäftiga yttre är ett trevligt alternativ till bra cava, prosecco eller crémant. Släpptes på Sb i september och det finns fortfarande flaskor kvar runtom i landet. Kostar 189 kr.

 

lördag, oktober 03, 2020

2019 Logan Wines Shiraz Weemala

 
2019 Logan Wines Shiraz Weemala

Det känns som om vi med detta vin från Australiensiska Logan Wines i New South Wales Central Ranges,  har hittat en ny favorit bland de riktigt billiga vinerna i Sb:s ordinarie sortiment. 

Logan Wines startades 1997 av Peter och Malcom Logan. Pappa Malcolm var den som planterade firmans första druvor i början av 1990-talet då det endast fanns en handfull vinerier i regionen. Idag är det Peter och Hannah Logan som driver firman och Peter som är vinmakare.


Klicka för större karta.

Denna, vår första flaska Logan Shiraz Weemala, dricker vi till en paj med svartkål och strimlat fläsk. Det funkar utmärkt men jag kan också tänka mig att vinet blir perfekt till köttgrytor med örter eller till grillat.

Självklart handlar det inte om något stort vin men balans och fräschör är mitt i prick. Vinet doftar körsbär och mynta. I munnen är det saftigt och faktiskt ganska elegant med röda bär och lakrits. En del välintegrerade tanniner hittar vi också. 119 kr och ska finnas i alla Sb:s butiker. 


Svartkålspaj med fläsk.