Anpassad sökning

söndag, juli 09, 2017

2015 Calera Chardonnay Central Coast


Chardonnay Central Coast från Calera i Hollister, något tiotal mil syd-sydöst om San Francisco. och som vanligt gjord på inköpta druvor från kontrakterade odlare i Monterey, Santa Barbara och San Benito. Druvorna plockades för hand och pressades i hela klasar. Enbart druvornas naturliga jäst användes. Vinet har legat tio månader på franska ekfat där 10% var nya.


Klicka för större bild.

2015 var den fyrtionde årgången av Josh Jensens bas-chardonnay och även om den är helt OK, speciellt med tanke på priset, är det inte någon av de bästa årgångarna jag smakat. På Sb kostar vinet 200 kr, vilket är samma pris som den förra årgången. Det finns fortfarande flaskor kvar i några butiker runtom i landet.

Vinet har doft av söt citrus, cantaloupemelon och burkchampinjoner. Här finns också fattoner och lite smör. Smaken är frisk med grönt äpple, melon, vanilj och honung.


Skinka och ost

Vi serverade Caleras Chardonnay till en öppen kyckling Cordon bleu. Det handlar helt enkelt om att lägga ost och skinka ovanpå kycklingen istället för i den som i en "vanlig" Cordon bleu. Namnet Cordon bleu kommer ursprungligen från L'Ordre des Chevaliers du Saint-Esprit som instiftades på 1570-talet av den franske kungen Henrik III. I ordenssällskapet ingick utvalda medlemmar av den franska adeln som, när de dubbades till riddare, tilldelades korset av den helige ande. Korset hängde i ett blått silkesband. Silkesbanden gav så småningom namn till riddarnas überlyxiga banketter –cordons bleus.

Senare fick yttrycket en vidare betydelse och kom att stå för den mest avancerade matlagningen och de bästa kockarna. Så småningom har det också använts i andra matrelaterade sammanhang. På Vasagatan i Stockholm ligger till exempel den välkända köksbutiken Cordon-Bleu. I Paris finns huvudkontoret för Le Cordon Bleu som, på sina 35 institut runtom i världen, varje år utbildar 20 000 elever till yrken inom hotell- och restaurang. Julia Child, Yotam Ottolenghi och Mario Batali är några namnkunniga före detta studenter.


Öppen Chicken Cordon Bleu med fettuchine.

Öppen kyckling Cordon bleu

2 pers

1-2 kycklingfiléer (beroende på tjocklek)
vetemjöl
salt och svartpeppar
olja
2 tsk dijonsenap
Några skivor rökt skinka
Några skivor ost (emmentaler är min favorit till kyckling

Värm ugnen till 175°C. Banka ut kycklingfiléerna något. Är de tjocka kan man dela den på längden. Krydda och doppa i vetemjöl. Stek båda sidorna ett par minuter på mellanvärme. Pensla en sida på varje filé med dijonsenap och baka i ugn ca 10 minuter. Lägg på ost och kör ytterligare cirka 5 min, eller tills osten smält. 

Inga kommentarer: