Anpassad sökning

lördag, juli 29, 2017

2010 Paul Lato Syrah Cinematique Larner Vineyard

2010 Paul Lato Syrah Cinematique Larner Vineyard

Efter att ha druckit 2012 Pinot Noir Matinee visste jag direkt att jag måste se till att prova fler viner från Paul Lato. Valet föll på Syrah Cinematique Larner Vineyardfrån 2010. Vinet finns i restaurangsortimentet hos Vinopia och jag betalade respektingivande 885 kr. Självklart galet mycket men...

Polskfödde Paul Lato, som arbetade som sommelier i Toronto,  lärde sig göra vin hos Au Bon Climat och Qupé i Kalifornien. Han var också en sväng hos Weingut Gunderloch i Rheinhessen. 2002 kom Paul till Central Coast och började arbeta på Bien Nacido Vineyards. Ganska direkt började han också experimentera med eget vin på inköpta druvor. Tre fat Pinot Noir och tre Syrah blev det av första första årgången.

En dag tittade vinkritikern Robert Parker Jr förbi och ville smaka. Han föll pladask för vinerna och sedan dess har ryktet spridit sig, bland annat via Thommas Keller på The French Laundry. Paul Lato är i dag på god väg att bli en kultfigur inom vinkretsar i Kalifornien. Hans viner görs på, förutom nämnda Pinot Noir och Syrah, i dag också av Chardonnay, Grenache och Sauvinon Blanc. Dessutom har några tillfälliga "pop up-series" släppts med andra druvor. Produktionen har dock inte exploderat utan ligger i dag på strax över 500 lådor per år. 

"For those who crossed the seas"
Cinematique 2010 är gjord på 95% Syrah från Larner Vineyard i Santa Rita Hills som jäst ihop med 5% Viognier. Vingården startades av Christine och Stevan Larner, den senare före detta filmfotograf som bland annat filmat tv-serien Nord och Syd och kultrullen Caddyshack (Tom i bollen) med Chevy Chase och Bill Murray.

Vinets eleganta doft är bärig med björnbär, svarta vinbär och blåbär. Här finns också en hint av blåbärspaj, en del grafit, kryddor, fat, vanilj och viol. I smaken hittar vi björnbär, körsbär och svarta vinbär tillsammans med lakrits och kryddor, bland annat svartpeppar. Eftersmaken är härligt lång och vi tuggar på en del tanniner. Vansinnigt gott och utan tvekan årets hittills bästa Syrah. Om det är värt priset? Självklart!

Vinet satt mitt i prick till vår hemgjorda och ganska oortodoxa kebab på högrev som jag nämnt i inlägget om 2014 Piedrasassi Syrah PS.  

Inga kommentarer: