Anpassad sökning

måndag, juli 17, 2017

2004 Domaine des Baumard Savennières Clos de Saint Yves


Det är sannerligen inte varje dag det dyker upp ett tretton år gammalt vin från Savennières på Sb! Men, kors i taket, den 7 juni släpptes 3000 flaskor 2004 Clos de Saint Yves från Domaine des Baumard. I skrivande stund finns det fortfarande flaskor kvar i över 60 butiker runt om i landet och det är väl värt att pallra sig iväg och lägga vantarna på en eller ett par flaskor.

Savennières är namnet på vin från området kring kommunen med samma namn som ligger i departementet Maine-et-Loire i regionen Pays de la Loire i nordvästra Frankrike. Vinerna görs på Chenin Blanc som växt nordväst om Loirefloden. Sammanlagt handlar det om ungefär 150 hektar vingård, fördelade på tre kommuner.

Det kanske vanligaste sättet att servera Savennières är till fisk och skaldjur. Även Sb rekommenderar detta. Jag tycker dock att man inte ska vara rädd för att dricka vinerna till mat med mer smak som ljust kött och gärna feta rätter. Har hört att patéer funkar utmärkt till Savennières men det har jag personligen inte provat. Denna gång drack vi vinet till en enkel risotto med chorizo och bacon. För säkerhets skull hade vi en extra stor klick smör.

2004 Domaine des Baumard Savennières Clos de Saint Yves har en aromatiskt, kryddig och blommig doft med mogna päron, citrus och örter. Jen nämner smör och dragon och tycker inte bearnaise ligger så långt borta. Vinet är helt torrt men här finns smak av honung och förnimmelse om sötma. Smaken domineras av äpple och päron men här finns även en hel del mineral.

2004 Domaine des Baumard Savennières Clos de Saint Yves kostar 189 kr i Sb:s butiker. 

Inga kommentarer: