Anpassad sökning

lördag, juni 03, 2017

Bloggen fyller tio


Att min blogg en dag skulle fira tioårsjubileum hade jag knappast planerat när jag publicerade det första inlägget den 3 juni 2007. En söndag förresten och inlägget var mest en uppräkning av vad vi druckit på senaste tiden. Sedan dess har det blivit fler än 850 inlägg.


Även om jag inte kunde ana att bloggen en dag skulle fira tio år, hade jag å andra sidan inte tänkt att den inte skulle kunna finnas kvar.  Precis som jag i dag inte har en aning om vad som kommer att hända varken med bloggen eller speciellt mycket annat i mitt liv nästa sommar eller i juni 2027. Att man inte vet och inte är förberedd är åtminstone något jag fått insikt i de gångna tio åren.



Under många år hade musik tagit all min lediga tid men när jag och min partner Anders Grönlund avvecklade skivetiketten Cartridge Music fick jag en massa tid över och behövde en ny hobby. Att utveckla mitt vinintresse var inte något särskilt svårt val. Ganska snart märkte jag att jag var dålig på att komma ihåg vilka viner jag redan provat och bestämde jag mig för att göra noggrannare anteckningar. Just då var bloggande i ropet och jag upptäckte att det verkade vara ett näst intill idealiskt sätt att spara mina anteckningar. När jag förstod att det var fler än syrran och mossan som läste mina inlägg blev jag både glad och lite generad.


I anteckningarna var jag redan från början noggrann med att skriva ner vad vi käkade till de olika vinerna och hur bra kombinationen fungerade. Ganska snabbt blev det också naturligt att använda bloggen till att spara mina recept. Eftersom det visade sig att det fanns en växande skara läsare som regelbundet besökte bloggen, har jag alltid försökt vara noga med att ange var recepten kommer från, i de fall det inte varit mina egna. 

California dreamin'

Redan vid bloggstarten 2007, hade jag en förkärlek för vin från Kalifornien. Men precis som första posten visade – ett vin från Sydafrika, två från Nya Zeeland, ett från Tyskland, ett par från Frankrike respektive USA, var geografin inte lika viktig då. Man kan säga att bloggandet har gjort mitt vinintresse smalare. Det fullt tillräckligt att försöka hålla koll på vad som händer i Kalifornien med sina 1200 vinerier.



Så mycket vin, så lite tid

Självklart händer det att jag dricker vin från andra delar av världen. Inte allt hamnar på bloggen. Mitt instagramkonto visar nog en mer sanningsenlig bild av vilka viner jag och Jen dricker och vilken mat vi väljer att kombinera drycken med. Jag skulle absolut inte vilja avstå Sauvignon Blanc från övre Loiredalen eller Nya Zeeland, tysk Riesling – allra helst spätlese från Mosel, sydafrikansk Chardonnay, Chenin Blanc från Savennières, Shiraz från Barossa och Hunter Valley, Pinot och Chardonnay från Bourgogne... Listan kan göras väldigt lång och då har jag ändå inte räknat in Oregon och Washington State.

Syrah

Skulle jag bli tvungen att endast välja en favoritdruva och en plats skulle valet ändå vara ganska enkelt. Det skulle bli Syrah från Central Coast i Kalifornien. Från en plats där värmen från inlandet möter Stilla havets kalla luft. Kanske från Ballard Canyon, västra Paso Robles eller Santa Cruz Mountains?

Tvätteriet

Det i vinväg roligaste som hänt under dessa tio år och som har med mat och vin att göra, är resan som Jen och jag gjorde 2009 till bland annat Napa Valley. Men någon vinresa var det i första hand inte. Målet var istället the French Laundry i Yountville. Att besöka Thomas Kellers restaurang hade länge varit min dröm och jag blev knappast besviken. Att vår sommelier satte ihop ett vinpaket med enbart viner från Kalifornien var pricken över i:et.

Tragedi

I andra änden av detta spektrum, det vill säga det tråkigaste som hänt, är det naturligtvis omöjligt att inte tänka på inbrottet då många spännande flaskor försvann. Lejonparten naturligtvis från Kalifornien. Jag sörjer mest en nästan komplett årgång röda viner från Blackbird Vineyards men banditerna fick också med sig en hel del spännande Riesling från Moseldalen. Även om det var ganska länge sedan har jag efter denna händelse fortfarande inte byggt upp någon riktig vinkällare. Jag har endast ett trettiotal flaskor liggande och särskilt vällagrade blir de tyvärr sällan.

Ridge i topp

Frågan om vilket som varit det bästa vinet vi druckit under dessa tio år anser jag vara näst intill omöjlig att svara på. Jag inser också att väldigt mycket mer än doft och smak spelar in. Därför utnämner jag det dyraste vinet vi druckit som det godaste. Det var föresten en 1992 Monte Bello från Ridge Vineyards.  Jag är en stolt etikettsdrickare!

Bästa dryckesblogg

Att tilldelas Matbloggpriset i kategorin bästa dryckesblogg 2013 var naturligtvis jätteroligt och väldigt hedrande. Några stora förändringar innebar det dock inte även om jag hade funderingar på att göra om bloggen. Speciellt mycket mer än tankar, och att jag skaffade mig konto på ett webbhotell, har det inte blivit än. Varför göra något i dag om det går att skjuta upp till i morgon?


Förändrade matvanor

När det gäller matlagning tycker jag idag att det är ännu roligare att stå vid spisen än vad jag gjorde för tio år sedan. Under dessa år har våra matvanor förändrats en hel del. Mest märkbart är detta under vardagarna då vi i dag i stort sett uteslutande äter vegetariskt.Varken Jen eller jag är vegetarianer men vi har valt att begränsa oss och satsa på riktigt bra kött vid få tillfällen. Självklart är försöker vi handla etiskt, hållbart och miljövänligt i så stor utsträckning som möjligt. Don't underestimate the power of konsumentmakt!

Wow, no cow!

Det senaste året har vi också dragit ner på vår mjölkkonsumtion och använder istället vegetabiliska alternativ. Precis som med köttet är vi inte några fundamentalister och vi provar oss fram. Går det att ersätta mjölken med havredryck gör vi gärna det. Självklart smakar det lite annorlunda. Svårast för mig har det varit att inte vispa upp riktig mjölk till morgonkaffet...

Biodynamik

En princip jag försökt hålla, ibland med liten framgång, är att avstå från att köpa vin från biodynamiska producenter. Jag har vid flera tillfällen försökt förklara varför jag undviker att stödja denna ytterst ovetenskapliga metod med mina pengar. Alldeles för många som bloggar, instagrammar och på andra sätt skriver om vin, även i gammelmedia, håller fram biodynamiskt hokus pokus som positivt, något lite bättre och lite finare än allt annat. Ungefär som om biodynamiskt är ekologiskt med guldkant. Det är såklart bara trams och antroposofins grundare Rudolf Steiner var inget annat än en ytterst framgångsrik sektledare! Den som inte är kritisk mot biodynamisk odling har också diskvalificerat sig från åsikter om Trumps stolligheter med att lämna klimatavtalet från Paris. Båda vilar lika lite på vetenskaplig grund. Läs mer om biodynamik i Anders Öhmans genomgång.

Vin naturel

Lite grand inom samma område och med i stort sett samma entusiastiska beundrarskara finns naturvinerna. Ett väldigt luddigt samlingsbegrepp eftersom i stort sett vem som helst kan kalla vad som helst för naturvin. En del har letat sig in bland vinerna jag skrivit om på bloggen och de har varit OK men tyvärr har jag alldeles för många negativa erfarenheter för att jag ska stämma in i någon hyllningskör. Jag minns speciellt en härlig avsmakningsmeny hos naturvinsentusiasterna på Le Chataubriand i Paris som delvis förstördes av att minst hälften av vinerna var defekta.   

Framtiden

Som jag nämnde ovan har jag absolut ingen aning vad som kommer att hända med min blogg i framtiden. Det enda jag vet är att jag kommer att fortsätta skriva så länge jag tycker det är roligt. Om det blir tio år till återstår att se. 


Till sist ett stort tack till er som under dessa tio år läst något av mina inlägg på bloggen. Jag önskar er alla en härlig sommar!


PS Har ni lagt märke till nya loggan? Än en gång är det Jacob Hanson som hjälpt mig. Tack, kompis!

PS2 Porträttfotot av mig har Erik Zettersten plåtat. Stort tack till till dig också, kompis!

13 kommentarer:

Red Scream sa...

Jättekul, stort grattis! Alltid lika trevligt att läsa dina inlägg! /Ulf

Jenny sa...

Jag har njutit av varje flaska ! Kram Jenny

Janne sa...

Jag hoppas ju såklart på 10 år till :)

johan p sa...

Ha ha! Tack Janne. Jag ska göra vad jag kan.

Anonym sa...

Du har en härlig blogg som jag njuter av att följa��Uffe

johan p sa...

Stort tack, Uffe! Det värmer.

E.T. sa...

Johan, jag läser alltd dina inlägg med stort utbyte, så givande att se dina kopplingar mellan vad som finns på tallriken och vad ni har i glaset! Keep going!

johan p sa...

Tack E.T. I will,at least for a while ;-)! Det är inte alltid som det blir helt rätt i mat/vinkombinationen men varje gång är det lika spännande att försöka få 1+1 att vara lika med minst 3!

Johan sa...

Stort grattis! Är en trogen men infrekvent läsare, som dock alltid läser dina inlägg med stor behållning. Anledningen att jag kanske inte följer bloggen så slaviskt är väl att vi skiljer oss en del i smak, men det är alltid lika kul att kika in här och vidga sina vyer. Jag tillhör ju nämligen den där förhatliga skaran som verkligen uppskattar biodynamiskt odlade viner och naturviner ... :-)
Jag är helt med på din kritik mot eventuella sanningsanspråk hos antroposofins förespråkare, men "the proof is in the pudding" som det brukar heta – jag gillar helt enkelt uttrycket i vinerna. Den hållningen verkar även de flesta praktiserande vinbönder ha: "jag tror inte på det, men det verkar fungera ändå". Jag tilltalas mycket av detta prövande och öppna synsätt. Det kan naturligtvis bli problematiskt ur ett rent naturvetenskapligt perspektiv, men är tvärtom helt nödvändig när det gäller konstnärligt skapande. I slutänden handlar det kanske om vilket av dessa båda viktiga aspekter av vinmakandet man är mest intresserad av? Och så om personlig smak förstås.
Med det sagt, alltid kul att läsa och hoppas du kör på i många år till! /Johan

johan p sa...

Hej Johan och tack!

Som du säkert förstår håller jag inte med om i stort sett någonting av det du skriver och som i grunden handlar om Steiners "telepatiska observationer". Däremot har alla sin fulla rätt att bli salig på sin fason, åtminstone så länge den inte skadar någon annan. Det är jag ganska säker på att skörd efter månkalender eller nergrävda urinblåsor inte gör.

Jag blir glad om du orkar fortsätta läsa bloggen då och då, trots vår skilda syn på detta. Jag försöker själv hålla mig någorlunda ajour med vad som händer på "the dark side" genom besök på diverse hemsidor.

/Johan P

Johan sa...

Som sagt, jag tror inte heller på det. Kan bara konstatera att metoderna påfallande ofta tycks ge vinerna ett visst uttryck, som jag verkligen gillar. Det räcker för att fånga mitt intresse - oavsett "sanning" eller ej.

Charlotte sa...

Grattis Johan! Jag är inte ett dugg förvånad att du lyckats. Allt du gör, lyckas du väldigt bra med. Du har precision och går verkligen på djupet, du nördar in och då jag menar jag på ett positivt sätt.

Att det är just mat & vin är jag väldigt glad för. (Minns från 90-talet när jag var på Oahu och fick leta mig fram till specialbutiker för att köpa extremt smala klädmärken till dig... Då ”stal” du utrymme från min resväska…; )) Jag ser alltid fram emot när vi ses. Att du dessutom kockar för oss är en ynnest, alla gånger jag kan fråga dig om vintips, men även tex ditt musikintresse, böcker och annat som du delar med dig av är jag väldigt tacksam för.

Jag vill helt enkelt säga att jag är en mycket stolt syrra!

/Charlotte

johan p sa...

Tack syrran! Vi ses på Råå senare i veckan.