Anpassad sökning

söndag, januari 10, 2016

2014 Dog Point Vineyards Sauvignon Blanc

2014 Dog Point Vineyards Sauvignon Blanc 

Långt norrut på Nya Zeelands sydö ligger regionen Marlborough som är hjärtat i landets vinproduktion. Ett av de mest kända vinerierna är Cloudy Bay och det var där som Ivan Sutherland och James Healy arbetade och träffades. De båda delade samma syn på vin och tillsammans med sina respektive; Wendy Healy och Margaret Sutherland, startades Dog Point 2004. 

Namnet Dog Point som också är en 80 ha stor vingård, kommer från den tid Marlborough i första hand användes som betesmark för får. På den tiden fanns det inga stängsel runt markerna och istället användes vallhundar. Ibland rymde hundarna som så småningom förvildades och bildade flockar. Eftersom flockarna var ett hot mot både får och människor, bestämdes det att djuren skulle utrotas. Dog Point var en av de platser som användes för hundslakten.

I dag odlas det ekologiska druvor i Dog Point men fåren finns delvis kvar. Under vintrarna används vingården som betesmark för 2000 får som ser till att gräset hålls kort och att rankorna gödslas. Ett gäng tjurar strövar också omkring i vingården. Dog Point Vineyard är certifierad ekologisk av Nya Zeeländska BioGro.

Dog Point gör vin på Pinot Noir, Chardonnay och två varianter av Sauvignon Blanc. Dels den vi provat men också en fatlagrad. Alla Dog Points fyra viner finns för närvarande på Sb.  

Vi dricker 2014 Dog Point Vineyards Sauvignon Blanc till en buffémiddag med fisk och skaldjur. Vi har bland annat najadlax, räkor, chilimarinerad bläckfisk, ceviche, baconlindade tigerräkor, sjögrässallad och en röra med stenbitsrom. Smaskens!

Vinet har ganska klassisk Nya Zeeländsk Sauvignon Blanc-doft. Här finns fläder, krusbär, gräs, någon ört och ACO:s fruktkola. Smaken är frisk med päron, citrus, fläder, mineral och tropisk frukt. Syran är frisk, fräsch och behagligt hög. 2014 Dog Point Sauvignon Blanc är smått fantastisk och den bästa Sauvignon Blanc jag provat på mycket, mycket länge. 185 kr på Sb.


Fisk- och skaldjursfrossa!

Inga kommentarer: