Anpassad sökning

söndag, januari 24, 2016

2012 Carlisle Zinfandel Saitone Ranch

2012 Carlisle Zinfandel Saitone Ranch

Att dricka årgång 2012 från Carlisle är visserligen inte fel enligt producenten själv men ändå helt klart ett barnarov. För att förbättra situationen något börjar jag dagen med att hälla vinet på karaff där det sedan får stå tills det är dags för middag på kvällen.

Detta är första men helt klart inte sista gången jag dricker Zinfandel från Mike och Kendall Carlisle i Santa Rosa, strax norr om San Francisco. Carlisle Winery & Vineyards startades 1998 och fokus har hela tiden legat på Zinfandel från olika vingårdar. I dag finns flera olika zins i Carlisles portfölj, vilka och hur många varierar mellan de olika årgångarna, men firman gör också vin på Syrah, Petite Sirah, Mourvèdre och Alicante Bouschet. Dessutom finns det röda blends och några vita viner. I det vita vinet  "The Derivative" ingår en liten andel Palomino och Muscadelle från Saitone Ranch - samma vingård som druvorna till den zin vi dricker.

Saitone Ranch är en vingård på 6.8 ha som började planteras redan i slutet av 1800-talet. Rena stenåldern i Kaliforniens vinvärld... I Carlisle Zinfandel Saitone Ranch från 2012 ingår förutom zin, också en lite andel (3%) Alicante Bouschet, Grand Noir och Petit Bouschet. 456 lådor producerades av årgång 2012.

Vinet har en fantastisk doft med björnbär, hallon och blåbär. Här finns kryddighet, lakrits, örter och söt mint. Mycket trevligt!

I smaken hittar vi körsbär, plommon och björnbär tillsammans med choklad och mynta. Här finns en behaglig strävhet, bra syra och lång eftersmak. Allt är i perfekt balans och av de 15,7% alkohol märks ingenting. Så bra och så gott. Heja Carlisle och vinmakare Jay Maddox!

Till det fantastiska vinet äter vi Boeuf Bourguignon med potatis- och palsternackspuré. Det funkar så klart bra. Det behövs inte direkt någon "rocket science" för att få till en bra kombo när det serveras köttgryta med vin i såsen.  Även om vi inte dricker vin från Bourgogne, häller vi det i grytan. En hel flaska gick det åt.

2012 Carlisle Zinfandel Saitone Ranch finns tyvärr inte i någon Sb-butik. Jag köpte vinet i maj och priset var respektingivande 550 kronor. Några av Carlisles viner finns i beställningssortimentet och jag kommer definitivt att prova fler varianter. Carlisle importeras av Johan Lidby Vinhandel.

Bouef Bourguignon och potatis- palsternackspuré. 

Inga kommentarer: