Anpassad sökning

söndag, januari 17, 2016

2013 Stag's Leap Wine Cellars Chardonnay Karia


Namnet Karia kommer från grekiska och betyder graciös. Det kanske inte det första jag tänker på när det handlar om ett vin ganska mycket fat i både doft och smak, 7,5 månader sur lie på 21% nya franska, och 14,5% alkohol. Men å andra sidan är namnet min kanske största invändning mot 2013 Chardonnay Karia från Stag's Leap Wine Cellars som håller till på berömda Silverado Trail, strax väster om Yountville i Napa Valley.

Stag's Leap Wine Cellars som inte ska blandas ihop med Stags Leap Winery, grundades 1970 när Warren Winiarski köpte en ungefär 18 hektar stor jordlottlott i Napa. Första årgången Cabernet Sauvignon som Stag's Leap Wine Cellars och vinmakare Winiarski gjorde var 1972 men då då bara för eget bruk. Första riktiga årgången kom året därpå. Jag tror att de flesta som läser detta känner till resten av historien. Att det var just det vinet som, den 24 maj 1976, vann den röda klassen i Judgement of Paris.


Judgement of Paris from MK on Vimeo.


I skrivande stund är 2013 Karia i stort sett slut i Sb:s butiker. Det finns endast några ströflaskor kvar på Hansa i Malmö och i Nordstan, Göteborg. Däremot finns 2012 fortfarande i beställningssortimentet.

Vinet har doft av stenfrukt, citrus, smör och mineral. Fatlagringen är ganska tydlig. Det gäller också i smaken. Här finns också persika, tropisk frukt, citrus och skumgodis.  2013 Stag's Leap Wine Cellars Chardonnay Karia är en god och trevlig cali-chard men inget jag längtar efter att fylla källaren med. Vinet kostade 249 kronor.

Vi drack 2013 Karia till linguine och en ragu gjord på bland annat fänkål, ärtor, pinjenötter och fantastisk merguez.  Korven kom från Håkans kött och delikatess i Sollentuna och förtjänar inget mindre än en rungande applåd. Den godaste lammkorv jag någonsin smakat!


Pasta med ragu på merguez

3 pers

300 g pasta (vi använde linguine)

1/2 gul lök hackad
1 morot, skuren i små tärningar
1/2 litet fänkålsstånd, skuret i små tärningar
olja
cirka 250 g merguez av hög kvalité
ca 1/2-1 dl vispgrädde
2 tsk italiensk kryddblandning (vi använder Utekrams torkade)
1 dl frysta gröna ärtor
salt
1 dl pinjenötter, rostade
parmesan, riven
svartpeppar

Börja med att göra en sofrito , d v s skär grönsakerna i små tärningar (brunoise), men byt stjälkselleri mot fänkål. Mjuka upp i olja på medelvärme. Ta bort skinnet från korven och hacka köttet. Tillsätt korvsmeten till sofriton. Höj värmen och stek några minuter. Tillsätt vitlök och stek ytterligare någon halvminut. Häll i grädden och koka upp. Det ska inte vara så mycket grädde att det blir en rinnig sås. Sjud under lock upp till en halvtimme. Koka upp vatten och rikligt med salt till pastan och tillaga tills den är al dente. Häll av vattnet och blanda i ragun. Servera med riven parmesan, rostade pinjenötter och nymald svartpeppar.

Linguine med ragu på merguez, fänkål och gröna ärtor.

Inga kommentarer: