Anpassad sökning

fredag, januari 01, 2016

2013 McManis Family Vineyards Petite Sirah

2013 McManis Family Vineyards Petite Sirah

I Sb:s sortiment finns det fem röda och två vita viner från McManis Family Vineyards i Rippon, ett par timmars bilresa västerut från San Fransisco.  Sedan ett par år tillbaka satsar McManis på så kallad "sustainable farming" och ett par av vinerna som finns i Sverige har ekologisk märkning.

McManis gör enkla viner som ofta håller hög kvalité. Är man ute efter ett rött, billigt och typiskt cali-vin tror jag knappast det finns något bättre alternativ på Sb än McManis Petite Sirah för 109 kr. Vinet vi dricker är årgång 2013 men på Sb:s hyllor är det just nu 2014 som gäller.

Vi hade egentligen tänkt dricka 2012 Black Stallion Vineyards Cabernet Savignon som 1 december släpptes i Sb:s nyhetslansering av viner som ska finnas i sortimentet minst sex månader. Tyvärr var vinet korkskadat och därför blev det McManis till den stekta vildkaninen med gräddsås, rödkål och sockerstekt potatis. 

Kaninkött är en av mina favoriter och vansinnigt underskattat i Sverige. Dissen i årets julkalender (avsnitt 17) lär knappast öka populariteten för kanin på tallriken. För övrigt tillhör jag dem som tycker infotainment är mycket lämpligt för en julkalender i statstelevisionen och att Tusen år till julafton var underhållande och lärorikt för alla åldrar. Jag hade visserligen hoppats slippa se Erik Haags stjärt igen men det hade så klart varit att önska för mycket...

2013 McManis Petite Sirah har fruktig doft med massor av mörka bär, främst solmogna björnbär. Här finns en hel del fat, vanilj och kryddor. Någon har sprungit förbi och skjutit med en knallpulverpistol och initialt sticker alkoholen i näsan. Detta vädras dock snabbt bort. Alkoholhalten ligger på 13,5%.

Även smaken innehåller mycket bär som mörka björnbär och vinbär tillsammans med röda hallon och choklad. Här finns tydliga spår av fatlagring. Vinet är mjukt och krämigt. Tanninerna är näst intill obefintliga och vinet har bra syra. 

McManis gör enkla, trevliga vardagsviner med tydligt ursprung i the Golden State. Självklart går det inte att förvänta sig stordåd på flaska för 109 kr men denna opretentiösa Petite Sirah från Rippon är mycket lätt att tycka om!

Igen blev det fel på proportionerna. Så här snålt med kanin var det knappast.

Inga kommentarer: