Anpassad sökning

onsdag, januari 06, 2016

2012 Black Stallion Estate Winery Cabernet Sauvignon


I juni 2015, skrev jag om denna bas-cabernet från Black Stallion på Silverado Trail i Napa Valley. Vinet låg då i beställningssortimentet men lanserades 1 december som nyhet och ska därmed finnas under minst sex månader i Sb:s butiker. I samband med detta sänktes priset med 54 kr och ligger nu på 175. Därför tycker jag att det kan vara intressant att ta upp vinet igen.

Samtidigt som Black Stallion Cabernet Sauvignon flyttades till Nyhet på Sb, släpptes tre viner från Black Stallion i beställningssortimentet. Det handlar om en Limited Edition Cabernet från 2011 (968 kr), en Chardonnay (196 kr), som jag tyckte mycket om vid en provning av Black Stallions viner i maj förra året, samt en 2012 Pinot Noir Los Carneros (196 kr) som jag också provade men inte fastnade för.

I Black Stallions egna vingårdar odlas Cabernet Sauvignon och Malbec. Frukten i firmans bas-cabernet är dock inte från egna odlingar. Vinet görs av inköpta druvor från andra delar av Napa Valley. Enligt information på Sb:s och Ward Wines hemsidor är vinet enbart gjort på Cabernet Sauvignon. Uppgifter i Gambit New Orleans hävdar att vinet är en blandning med 91% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot, 2% Malbec och 1% av vardera Cabernet Franc och Petit Verdot. På Black Stallions hemsida finns ingen information om vinet.

Vi dricker 2012 Black Stallion Cabernet Sauvignon till pizza med salami, champinjon och ruccola. Vinet har fruktig doft med vinbär, jordgubbar och körsbär. Vi hittar toner från en hel del söta ekfat tillsammans med piptobak, kaffe och örter. Också i smaken blir fatlagringen tydlig. Här finns en jordig ton och frukten består till största delen av körsbär, plommon och svarta vinbär. Vinet är mjukt och har en hel del silkiga tanniner.

2012 Black Stallion Cabernet Sauvignon är bra att dricka nu men kan säkert lagras i flera år. Jag ser dock ingen anledning till att låta det ligga särskilt länge.

Pizza med salami, champinjon och ruccola.

Inga kommentarer: