Anpassad sökning

lördag, juni 06, 2015

2013 Forstmeister Geltz - Zilliken Saarburger Rausch Riesling Kabinett


Sedan ett antal år tillbaka äter Jen och jag ofta vegetariskt. På vardagar  blir det nästan uteslutande grönsaker, förutom den klassiska tisdagsfisken som numera tillagas utan hänsyn till veckodag!

På fredagar och lördagar lagar vi däremot gärna en bit kött. Hellre sällan och med hög kvalité. Detta är vi inte ensamma om. En SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden, WWF, visar att 29 procent av svenskarna har minskat sin köttkonsumtion det senaste året. En trend som förhoppningsvis kan fortsätta med WWF:s nya initiativ Köttguiden.

Då och då händer det att vi köper vegetariska halvfabrikat. Vi gillar till exempel Findus ärtbiffar. De är perfekta att ha hemma när orken att laga middag, inte riktigt är på topp.

En ny favorit är jordnötsbiffar från Ekko Gourmet  som vi nyligen upptäckte i vår ICA-butik och som vi redan ätit flera gånger. Biffarna är gjorda på kikärtor, jordnötter, grönsaker och kryddor. De är nötiga, kryddiga och krispiga och i smaken går de i riktning mot det asiatiska köket.

Jordnötsbiffarna var den första produkt som Ekko Gourmet började tillverka. Det var när Jared Christensen tröttnade på det dåliga utbudet av vegetarisk färdigmat  i Malmös livsmedelsbutiker, som han bestämde sig för att satsa på att laga och sälja vegetariska produkter. Än så länge har vi bara ätit jordnötsbiffarna men det finns flera andra Ekko-produkter som verkar intressanta och som vi tänker testa framöver. Mexicali Nuggets med svarta- och vita bönor, chipotle, paprika, tomat och kryddor låter alldeles för spännande för att inte provas. 

Ganska direkt efter att vi ätit jordnötsbiffarna första gången, började vi fundera på vilka på vin- och matkombinationer som skulle höja biffarna ännu ett snäpp. Efter funderingar och googlande kom vi fram till tärnad och bakad potatis i kokosmjölk med balchao masala, en indisk-portugisisk kryddpasta. Vill man göra en äkta sådan behövs feni, en alkoholhaltig dryck som tillverkas på cashewnötter eller palmfrukt och som knappast finns på Konsum eller ICA. Istället använder vi äpplecidervinäger och drar ner rejält på chilin. Det sägs att feni dämpar chilihetta och i det recept vi hittar på epicurious.com, är det knasigt mycket chili.

Därför justerar vi det en del för att passa våra smaklökar lite bättre. Vi hade också planerat att servera picklad persika som tillbehör till biffarna, men dessa glömdes tyvärr bort i kylskåpet. Jättedumt, eftersom jag tror att den söta, syrliga och kryddiga frukten hade varit pricken över i:et. Ett annat alternativ vore mango chutney.

Trots avsaknad av persika blev maten mycket välsmakande och och kokospotatisen fungerade utmärkt till jordnötsbiffarna. Till detta drack vi  Saarburger Rausch Riesling Kabinett från Zilliken och tillsammans med maten blev det en utmärkt kombo! Zillikens Kabinett imponerar alltid på mig och unga 2013 var inget undantag.       

Vinet har blommig doft med honung, aprikos, gult äpple och aning mineral. Sötman i vinet balanseras till fulländning av den rakbladsvasssa syran. Aprikos och honung återkommer i smaken tillsammans med stenig mineral. Großartig!

2013 Saarburger Rausch Riesling Kabinett kostade 173 kr på Sb, vilket måste anses vara ett fynd. Vinet som importeras av Origo, lanserades 20 februari. Tyvärr kom det bara 360 flaskor.


Balchao masala

Portugisisk-indisk kryddpasta från Goa.

1 msk chili flakes
1 msk kumminfrö
1 tsk svartpepparkorn
1/2 tsk kryddnejlika
1/2 tsk malen gurkmeja
4 vitlöksklyftor
1 bit skalad ingefära, ca 6 cm lång, 3 cm bred och 1/2 cm tjock 

Lägg alla ingredienser i en blender och puréa. Masalan håller sig i ett par veckor om den förvaras i kylskåp


Jordnötsbiff från Ekko med potatis i kokosmjölk
och balchao masala.

Inga kommentarer: