Anpassad sökning

söndag, juni 14, 2015

2011 K Vintners Syrah The Hidden

 2011 K Vintners Syrah The Hidden Northridge Vineyard

The Hidden från Charles Smiths K Vintners lanserades på Sb:s hemsida i slutet av maj och kostade 499 kr. Det verkar vara ett riktigt bra pris vid en internationell jämförelse. Som exempel kan nämnas att Alko i Finland vill ha €64.90 för en flaska. K Vinters importeras av Handpicked.

Druvorna till vinet, 100% Syrah, kommer från den 37 ha stora Northridge Vineyard som planerades 2003. Vingården ligger i Wahluke Slope AVA, den varmaste i Washington State.


The Hidden 2011 är ett fantastikt bra vin! Doften är komplex med bland annat ljusa körsbär, hallon, chark och örter. Aning regngvåt skogsmark där någon just släckt en liten eld finns också med i bilden. Att det finns lite stickighet från alkoholen (14,5%) skyller vi på vinets unga ålder.

I smaken hittar vi hallon, jordgubb och salmiak. Vinet är saftigt med ganska lite tanniner. 

Hatten av för självlärde Charles Smith som har lyckats än en gång. Jag önskar jag haft lådvis av The Hidden. Vinet kommer med största säkerhet att bli ännu bättre med några år på rygg och har ett långt liv framför sig.

Testaroli - Toskansk pankakspasta med pesto
Till vår primo, testaroli, är kanske inte Syrah från Columbia Valley i Washington State det självklara valet. Vår testaroli skiljer sig en del från hur originalet lagas i Lunigiana i gränstrakterna mellan Toscana och Ligurien. 

Enkelt uttryckt är testaroli en tunn pannkaka som skärs i strimlor och kokas i vatten. I Lunigiana steks pannkakan endast på en sida men riktigt så vågad törs inte jag vara... Serverad med pesto är testaroli mycket godare än vad det låter och eftersom det är så enkelt borde alla prova att laga det någon gång. 

Till secondo kör vi tagliata alla griglia på salladsblad och med bara lite citron. Det är nu som The Hidden kommer helt till sin rätt. Smaskens!  


Testarolli

2 pers

1 dl vetemjöl
2, 25 dl mjölk
1 ägg
en nypa salt

Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, ägg och salt. Låt  svälla 5-10 min. Stek 3 pannkakor i smör. Dela pannkakorna på mitten. Skär bitarna i 2,5 cm breda strimlor. Koka upp en kastrull med vatten och salt. Ta kastrullen från värmen och lägg i testarolin. Plocka upp pastan med hålslev efter ca 1 min.


Pesto 

25 g pinjenötter
1 krukor basilika
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
50 g finriven parmesan
salt
svartpeppar 

Rosta pinjenötskärnorna i torr stekpanna. Mortla basilikablad med vitlöken och hälften av oljan. Tillsätt pinje och mortla även den men låt gärna lite större bitar finnas kvar. Blanda i parmesan och mer olja tills konsistensen blir som du vill ha den. Smaka av med salt och peppar.


Tagliata alla griglia

Inga kommentarer: